Prostreno.cz

Jednoduché kroky, jak předejít zubním kazům

Chcete mít jistotu, že pro svůj chrup děláte maximum? Pak zvyšte příjem vápníku a vitaminu C, pijte častěji zelený čaj a pořiďte si zásobu šalvěje. Také byste měli přehodnotit svou náklonnost k cukru…

Zubní kazy patří mezi nejčastější onemocnění ústní dutiny. Myslíte si, že důkladné čistění zubů a pravidelné návštěvy stomatologa jsou jedinou možnou prevencí? Ale kdepak, můžete udělat ještě něco navíc! Jaké máte možnosti?

Zaměřte se na správnou výživu

Příroda, ta mocná čarodějka, přisoudila chrupu enormní spotřebu vápníku, proto byste si měli hlídat jeho příjem. Jenže pozor, nestačí sem tam vypít sklenici mléka s tím, že máte vystaráno – ono je to celé trochu složitější. S vápníkem by měl jít ruku v ruce i vitamin C, neboť tento antioxidant vestavuje vápník do zubů a zvyšuje odolnost dásní. Výsledkem této spolupráce jsou silné, zdravé a bílé zuby, na které si kazy netroufnou.

Dejte si pozor na cukr

Bílé zlo je nepřítelem pro celý organismus, jelikož stimuluje bakterie nacházející se v těle a podporuje je v jejich množení. Co se týče dutiny ústní, tam rafinovaný cukr nadělá skutečnou paseku! Právě on mění přítomné bakterie v kyseliny, které poškozují zubní sklovinu, což způsobuje bolesti a všechny neduhy, na které si jen vzpomenete. Omezte tedy přísun sladidel, a pokud je to pro vás příliš velká výzva, nahraďte ty klasické těmi přírodními – například stévií či javorovým sirupem.

Povolejte do akce šalvěj

Zřejmě je zbytečné ptát se, čím si zuby denně čistíte, protože taková tuba pasty se samozřejmě nachází v každé domácnosti. Ovšem víte, že existují i jiné alternativy, které mají výborné výsledky? Pravidelná očista zubů nálevem ze šalvěje zpevňuje dásně, a navíc má i protizánětlivé účinky. Pozvěte tedy do úst i kousek přírody…

Pijte čaj, co hrdlo ráčí

I něco tak obyčejného, jako je čaj, vás může ochránit před zubním kazem. Nevěříte? Lékaři na základě mnoha studií prokázali, že speciálně ten zelený zastavuje růst bakterií podílejících se na tvorbě zubního povlaku. Obsažené polyfenoly zase předcházejí vzniku kazů a zachovávají v dutině ústní zdravé prostředí. Už se vám vaří voda?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat