Prostreno.cz

Podle odborníků je zdravé pracovat jen čtyři dny v týdnu

Běžně pracujete 40 hodin týdně? Možná je to úplně zbytečné. Opravdu produktivní jste stejně jen polovinu času, a navíc vám tento zápřah může brzy přihrát psychické problémy v podobě deprese. Ne, to vážně není vtip!

Osmihodinová pracovní doba, od pondělí do pátku. Takový je úděl i norma zaměstnanců ve většině států a za dlouhá léta se nenašel nikdo, kdo by si tuto „zajetou kolej“ troufl kritizovat. Až teď! Tvoření hodnot 40 a více hodin týdně prý snižuje produktivitu, negativně ovlivňuje soustředění a přispívá také k depresím. Měli byste si u šéfa vybojovat úlevy?

4 dny v týdnu? To úplně stačí

Psychologové si posvítili na produktivitu pracujících a odhalili zajímavá fakta. Podle nich je rozhodně vhodné držet se úsloví, že méně je někdy více. Vyškolení experti na základě svých poznatků tvrdí, že lidé mohou být skutečně tvůrčí jen čtyři až pět hodin denně. Jakmile vyčerpají tento stanovený limit produktivity, začínají podléhat únavě, na frak dostává jejich psychika i koncentrace, což je živná půda pro dělání zbytečných chyb.

Odborníci dokonce neváhají tvrdit, že týdenní čtyřicetihodinová pracovní doba je víceméně zbytečné trápení populace s tím, že tvořit hodnoty jen čtyři týdnu je mnohem prospěšnější – pro všechny. Toto tvrzení přilákalo pozornost výzkumníků z kalifornské Stanfordské univerzity, kteří se problematikou začali intenzivně zabývat – po svém.

Čas jako nepřítel

Výzkumníci se zaměřili na nelehký život zdravotních sester, které občas pobývají v nemocnici déle, než se píše v zákoníku práce. Tak samozřejmě, pokud jde o záchranu životů, kdo by koukal na hodiny? Sonda do náročného zaměstnání typu od „nevidím do nevidím“ skutečně objevila souvislost mezi častým chybováním a dlouhou šichtou. Takže potvrzeno, všeho moc škodí! Souhlasně přikyvují i japonští učenci, kteří zároveň varují před další hrozbou.

Deprese? I to se může stát

Zmínění specialisté v zájmu své studie hlásí, že ti, kteří pracují deset hodin a prospí pouhých šest hodin denně, mají o celých 97 procent vyšší riziko depresí v porovnání s těmi, kteří vydělávají na chleba osm hodin a stejnou dobu tráví také v peřinách. Ve světle těchto událostí je jasné, že každý odpočinkový den může toto nebezpečí odvrátit. Závěr je tedy jasný. Chcete-li být produktivní, soustředění a bez depresí, choďte do práce jen čtyři dny v týdnu!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat