Prostreno.cz

Worcestrová omáčka může prospět zdraví. Hlídejte si ale její složení

V supermarketu stojí asi 14 korun, takže nikoho neobtěžuje dát si ji do nákupního košíku. A proč vlastně? Kromě dochucení jídla se worcestrová omáčka hodí i coby prevence různých zdravotních problémů!

Omáčka s označením worcestrová se může pochlubit velmi složitou chutí a vůní. Jinými slovy, na povrchu planety neexistuje žádná další podobná omáčka, která by chutnala stejně. U běžně kupovaných se můžete setkat se složením: pitná voda, ocet, cukr, jedlá sůl. Co se však týče tradičního složení, recepty uvádějí melasu, hřebíček, cibuli, česnek, sardel (ančovičky) či ocet z ječmene (sladový ocet). A právě s tímto klasičtějším pojetím známé omáčky se pojí mnoho kulinářských, a dokonce i zdravotních výhod.

Je to nezbytně nutná ingredience pro výrobu chilli con carne, zároveň se jedná se o vynikající salátový dresink. Také si výborně rozumí s hovězím masem a někteří si ji nemohou vynachválit coby součást koktejlu Bloody Mary. Ale co méně známé benefity?

Má protizánětlivé vlastnosti

Uvádí se, že koření používané při výrobě worcestrové omáčky má protizánětlivé vlastnosti. Někteří výživoví poradci se proto přiklánějí k tomu, aby se kvalitní a klasická omáčka tohoto typu přidávala do jídel aspoň dvakrát týdně.

Pomáhá posilovat imunitu

Stejné složení koření také posiluje imunitní systém. Jinými slovy, obyčejná omáčka vás nejen během zimy může držet „při životě“ a co nejdál od bakterií a virů. Znáte snad lepší recept na to, jak se preventivně obrnit proti chřipce?

Snižuje oxidační stres

Ve worcestrové omáčce se nachází spousta antioxidantů, a není žádným tajemstvím, že právě antioxidanty bojují proti volným radikálům v těle. Z tohoto důvodu může pár kapiček omáčky týdně přispět ke snížení oxidačního stresu (oxidační stres je podmíněn přítomností škodlivých kyslíkových radikálů).

Zlepšuje trávení

Existuje několik důvodů, proč každá porce worcestrové omáčky pomáhá zlepšit proces trávení. Zaprvé, podpoří vaše trávicí šťávy díky své pikantnosti, zadruhé, niacin zajistí fungování gastrointestinálního traktu.

Posiluje kosti

Mezi další minerál nalezený ve worcestrové omáčce patří vápník. Všichni víme, že je to velmi důležitý prvek pro udržení silných kostí a prevence osteoporózy.

Předchází vzniku poruch u dětí

Nikdo tu nemluví o tom, že by děti měly jíst přehnaně okořeněná jídla, nicméně pokud sem tam dostanou nějakou dobrotu mírně ochucenou worcestrovou omáčku, není to nic proti ničemu. Ona totiž obsahuje i folát, tedy člen skupiny B vitaminů, který je důležitý pro prevenci defektů neurální trubice u dětí (ovlivňuje správný vývoj mozku a nervů). Některé prameny tak uvádějí, že i těhotné matky mohou z výhod této omáčky těžit.

Pomáhá snižovat krevní tlak

Ano, i draslík je přítomen v každé dávce zmíněné omáčky, což se hodí těm, kdo trpí vysokým krevním tlakem. Nicméně nutno dodat, že worcestrová omáčka má zároveň vysoký obsah sodíku, takže je důležité, aby byla konzumována omezeně.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat