Prostreno.cz

Tymián je nejlepší bylina na bolesti břicha

Bolesti břicha, záněty zažívacího traktu, artritida, průjem, bolest v krku, premenstruační syndrom, a dokonce i chřipka. Na to všechno pomohou bylinky. Které vybrat, pokud se konkrétně žaludek nebo břicho ozývá s problémem?

Jednou z nejužitečnějších antiseptických bylinek je tymián. Výsledky studií potvrzují, že tymiánový olej a látka tymol odstraňuje bolesti, a to včetně těch menstruačních. Tymián v těchto případech funguje lépe než pověstné růžové tabletky, na což poukazuje iránská univerzita Babol, která čerpala z údajů 84 žen ve věku 18–24 let. Zdá se tedy, že se tymián dá považovat za skoro zázračnou bylinku zbavující mnoha neduhů.

Volba číslo jedna

Tymiánový olej odstraňuje toxiny a zajišťuje dobrý průtok krve, podporuje správnou funkci nervů, imunitu, srdce i trávení. Pokud mu dáte zelenou, podpoří zdravé tuky v buňkách, urychlí hojení ran, zabije parazity a pozitivně zafunguje i v případě infekce močového měchýře. Co se konkrétně bolestivých menstruačních křečí týče, stačí přidat pár kapek tymiánového esenciálního oleje do teplé lázně, nebo si jím masírovat břicho (olej se však naředit).

Hořkost, která léčí

Pokud trpíte pouze na podráždění břicha vinou stravy, používejte tymián ve směsích. Přidejte k němu citron, borovici, levanduli, grapefruit, bergamot či rozmarýn. A myslete na to, že při špatném trávení se zase velmi osvědčuje puškvorec.

Díky své hořkosti a ostře kořeněné chuti léčí trávicí trakt a žaludek, a proto je přidáván do bylinkových likérů. Puškvorec jako takový podporuje tvorbu žaludečních šťáv a látkovou výměnu, odstraňuje střevní koliky a pomáhá léčit vředy žaludku a dvanácterníku. A co pokud v lékárně či bylinkářství puškvorec náhodou nebudou mít?

Účinné zelené koření

Zeptejte se na pelyněk. Právě ten je vhodný při zkaženém žaludku či otravách zkaženými potravinami. Léčí nevolnosti a krotí žaludeční kyseliny. V případě, že vám neudělá dobře nějaký syntetický lék, který ovlivnil chod vašeho žaludku, spolehněte se spíš na bazalku. Právě ona má protizánětlivé účinky, podporuje činnost žaludku a pomáhá při žaludečních křečích.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat