Prostreno.cz

Co na vyrážky a špatné trávení? Zkuste indický hadí kořen

Detoxikuje tělo a působí proti depresím. Znáte bylinku, kterou by měli užívat všichni, kdo jsou pracovně vytížení? K výbavě 21. století jistě patří indický hadí kořen! Co všechno umí?

Pokud jste někdy putovali po indickém subkontinentu nebo v jiných částech jihovýchodní Asie a všimli jste si drobných červených květin, pravděpodobně jste narazili na bylinku s názvem Rauwolfia serpentina neboli indický hadí kořen, který je používán v tradiční medicíně více než dvě tisíciletí.

Byl historicky spojen se starověkým Římem, Persií, Čínou a Indií. Přestože pochází z asijského kontinentu, jeho silné účinky z něj činí populární součást domácích lékárniček po celém světě.

Neskutečná záležitost z bylinkářství

Nejzajímavějším přínosem indického hadího kořene je jeho schopnost snížit krevní tlak, podporovat klidný spánek, zmírnit stres, zlepšit gastrointestinální systém, eliminovat záněty a tlumit bolestivou menstruaci. Obvykle se konzumuje sušený, ve formě prášku, nicméně žvýkání je nejtradičnější formou konzumace – a je stále velmi rozšířené. Divíte se, když hadí kořen působí proti mnoha zdravotním potížím?

Zdraví srdce

Jeden z nejdůležitějších přínosů indického hadího kořene v moderním světě je všeobecné působení na zdraví srdce. Žvýkání kořene může účinně snižovat krevní tlak a mírnit napětí na srdci. Tímto způsobem se předchází stavům, jako je ateroskleróza, srdeční záchvaty a mrtvice. Obstarejte si kapsle nebo pijte čaj. Zapůsobíte tím nejen proti hypertenzi.

Detoxikace těla

Příjem indického kořene povzbuzuje produkci moči, a to z jednoho prostého důvodu – tato bylinka je diuretikum. Proto zlepšuje odstraňování toxických látek a odpadních produktů v krevním řečišti. Zároveň mírní příznaky premenstruačního syndromu.

Uklidněná mysl

Přírodní, mírné sedativum, které uvolňuje tělo i mysl a snižuje úzkost? Samozřejmě, že indický hadí kořen, jenž se doporučuje i lidem trpícím nespavostí.

Snížená úroveň stresu

Tato ajurvédská posvátnost udržuje úroveň stresu na minimu a snižuje důsledky chronického stresu a vypětí. Dalo by se tedy říct, že se hodí pro ty, kdo mají náročná povolání a trpí workoholismem – takže v podstatě pro většinu populace.

Zlepšené trávení

Užívání indického hadího kořene se doporučuje i tehdy, když máte problémy se zažíváním. Tato bylina zlepšuje funkci žaludku a působí proti zácpám.

Zmírněné kožní problémy

Na vyrážky a kopřivky se v mnoha koutech světa podává zásadně hadí kořen, který mírní svědění a tlumí následky kousnutí hmyzem. Ještě ho nemáte? Zeptejte se v bylinkářství. Akorát pozor…

I když je pravda, že na hadí kořen mnozí nedají dopustit, nutno dodat, že není vhodný pro těhotné ženy, kojící matky a děti. Lidé, kteří mají diagnostikovanou depresi a užívají léky na krevní tlak, měli by se také o užívání této silné indické bylinky poradit se svým lékařem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat