Prostreno.cz

Slabost a únava. Nepodceňujte nedostatek vitaminu B12

Kobalamin patří mezi často přehlížené vitaminy. Jeho nedostatkem trpí vegetariáni, vegani i ženy užívající hormonální antikoncepci. Na přísun B12 byste se měli soustředit v případě, že vám již bylo 50 let! Proč?

Dal by se nazvat energetickým vitaminem. B12 působí na zdraví mozku a imunitní systém. Taky váš metabolismus by bez něj nebyl úplný. Je to zkrátka dříč! Mezi příznaky nedostatku tohoto vitaminu patří vyčerpání či zrychlený srdeční tep. Tím to ale jenom začíná.

Vegetariáni a vegani jsou ohroženi

Vitamin B12 se přirozeně vyskytuje v živočišných produktech. Takže pokud vaše strava z velké části sestává z rostlinných potravin, hrozí vám jeho nedostatek. Odborníci na výživu říkají, že konkrétně vegetariáni, kteří konzumují vajíčka a mléčné výrobky, a taky vegani, by do své stravy měli zahrnout alespoň umělé potravinové doplňky s vitaminem B12. (Syntetická forma B12 se podle vědeckých zjištění snáze absorbuje.)

Dospělí nad 50 let jsou také ohroženi

Vinou stárnutí žaludek produkuje méně kyseliny, jenže právě žaludeční kyselina je klíčem k absorpci B12. Udává se proto, že lidé ve věku nad 50 let  patří k ohroženým skupinám. Pokud ještě k tomu užívají jisté přípravky, jako třeba léky na pálení žáhy, které snižují hladinu žaludečních kyselin, problém je na světě. (Mimochodem, tělo může uchovávat B12 po dobu tří až pěti let, proto se časné příznaky nedostatku obvykle objevují postupně. Jedinou spolehlivou metodou, jak jeho sníženou hladinu odhalit, je krevní test.)

Mezi časné příznaky patří slabost a únava

B12 se nepřezdívá energetickým vitaminem jen tak pro nic za nic. Jeho nízká hladina vede k poklesu produkce červených krvinek a mezi některé z nejčasnějších příznaků patří zmatenost a slabost. Problémem je, že si mnoho lidí těchto příznaků moc nevšímá a snaží se je ignorovat, popřípadě spojovat s jinými zdravotními problémy. Lékaři proto udávají, že pokud vás zmatenost či slabost trápí několik týdnů, je nejlepší konzultovat svůj zdravotní stav s odborníkem. Stejně jako v případě závratí, dezorientace či potíží s uvažováním. V podstatě (75 % až 90 % lidí s nedostatkem vitaminu B12 trpí na neurologické komplikace.)

Užívání antikoncepčních pilulek je rizikové

Ženy, které užívají perorální antikoncepci po delší dobu, mají tendenci mít problémy se zhoršenou absorpcí vitaminu B12. A mohou za to estrogeny v pilulkách. Pokud tedy antikoncepci užíváte, poraďte se s lékařem o rizicích a hlavně potravinových doplňcích.

I vinou alkoholu se B12 ztrácí

Několik alkoholických nápojů denně může způsobit gastritidu nebo podráždění žaludku, což snižuje žaludeční kyselinu a tím pádem i ztěžuje absorpci B12. Konzumace alkoholu tedy ani v tomto případě není dobrý nápad.

Nejlepšími zdroji jsou maso a ryby

Hovězí játra a škeble jsou přímo napěchovány vitaminem B12. Aspoň podle amerického Národního institutu zdraví. Pak se taky chválí krůtí a kuřecí maso, ústřice, pstruh nebo losos, vejce či mléko.

Jeho nedostatek vás může pěkně vyděsit

Stěr onkologické cytologie neboli Pap stěr se v Česku provádí jednou ročně. A teď si představte, že vám vyjde pozitivní – ovšem falešně. Nízké hladiny B12 mohou změnit způsob, jakým vypadají některé cervikální buňky, což podle již zmíněné Národního institutu zdraví způsobuje falešnou pozitivitu.

Co se stane, když to s ním přeženete?

Na rozdíl od vitaminů rozpustných v tucích, které se hromadí ve vašem těle a mohou mít nadbytečné vedlejší účinky, B12 je ve vodě rozpustný vitamin, což znamená, že vaše tělo absorbuje jen malé množství a zbytek vylučuje močí. Nadměrně velké množství vitaminu B12 může způsobit průjem a nadměrné svědění.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat