Prostreno.cz

Správný výběr jídla může udržet vaše hormony na uzdě

Hormony mají obrovský vliv na metabolismus, imunitu, růst, náladu, libido, reprodukci i menstruační cykly. Správný výběr potravin je přitom může „držet na uzdě“. Co jíst, abyste se cítili dobře?

„Na zabití.“ Tak to je stav, kdy sami sobě jdeme na nervy. Kolikrát za to člověk ani nemůže, vždyť kdo by se pral s hormony? Je tu však něco, co na hormonální bouře a s nimi spojené symptomy od výkyvů nálad po pupínky má vliv. Jídlo!

Hledejte dobré zdroje bílkovin

Zařaďte do svého jídelníčku tučné ryby, jako je makrela, sardinky a losos. Vhodná je i sója a drůbež. Mít dostatek bílkovin není jen o udržení chudých tkání. Jejich přísun pomáhá ženám zhubnout, a to zejména v období menopauzy. Výzkum ukazuje, že konkrétně sója může zabránit návalům horka, zatímco mastné ryby zastavují depresi a mají vliv na změny nálad.

Jezte jako vegetariáni

Květák, růžičková kapusta, brokolice či zelí. Tato zelenina může pomoci snížit hladinu estrogenů, takže přispívá k léčbě akné, tedy zářnému příkladu hormonální nerovnováhy.

Vyhledávejte potraviny bohaté na vitaminy B

Hormonální bouře se často podepisuje na vašich náladách? Bojujte proti tomu pomocí zdrojů vitaminu B, jako je libové hovězí maso, ryby, sladké brambory či oves. Jelikož z vás nedostatek vitaminů této řady klidně může udělat blázna, je vhodné užívat je komplexně ve formě tabletek, které pomáhají udržovat tělesnou a duševní harmonii.

Omezte příjem cukru

Zatímco se nemusíte zcela vyhýbat cukru, je důležité sledovat, kolik ho konzumujete. Cukr může ovlivňovat hormonální hladiny u žen a zhoršovat jejich příznaky. Například konkrétně u pupínků platí, že inzulin podporuje tvorbu mazu a také stimuluje ostatní hormony k jeho tvorbě. Zkrátka čím víc inzulinu, tím víc mazu a tím víc akné. Také platí, že když cukr v krvi stoupá a zase klesá, může to způsobit náladovost, úzkost a únavu.

Omezte příjem kofeinu

Můžete pít čaj a kávu, ale přidejte do nich nízkotučné nebo odtučněné mléko. Zabráníte tak nočnímu pocení a návalům. Pozorujete-li na sobě nějaký z příznaků hormonální nerovnováhy, omezte také i alkohol.

Snižte obsah tuku

Celá zrna (jednoduše zrna různých plodin, která ještě obsahují všechny poživatelné části), ovoce a zelenina mají nízký obsah tuku a pomáhají korigovat rozbouřené hormonální hladiny. Ujistěte se, že spotřebu tuků snižujete, pokud nejste úplně v pohodě.

Vyvažte syrový a vařený příjem jídla

Obecně platí, že vařené potraviny pomáhají při korigování hormonálních hladin. Vyzkoušejte, jestli je to pravda, může to totiž být individuální.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat