Prostreno.cz

Přínosy jablečného džusu. Detoxikuje játra nebo zmírní zácpu

Jablko je tak zvaná „kulatá lékárna“. Ne, to není vtip. Syrové, pečené, odšťavené – vždy jej lidský organismu přivítá s otevřenou náručí. A proč vlastně?

V českých obchodech se bohužel prodávají spíš jablka ze zahraničí, a naopak v zahraničí slaví česká jablka úspěch. Buď jako buď, obecně jsou jablíčka velmi populární, a pokud právě teď připravujete křížaly na Vánoce, mějte na paměti, že v ruce držíte studnici zdraví. Co se stane, když zvýšíte příjem tohoto ovoce nabitého vlákninou? I nad pouhým džusem váš organismu zaplesá!

Jablka podporují zdraví srdce

Jablka obsahují mnoho antioxidantů – sloučenin, které jsou zodpovědné v boji proti škodlivým volným radikálům. Volné radikály mimo jiné způsobují předčasné stárnutí. A o to nestojí nikdo! Což ostatně platí i v případě kardiovaskulárních onemocnění. Dejte si minimálně jedno jablíčko denně a jste z obliga.

Zabraňují astmatu

Jablka obsahují flavonoidy – živiny, které odrážejí záchvaty astmatu a zároveň pomáhají udržet plíce silné a zdravé. Pro eliminaci dušnosti a ztíženého výdechu s příznakem hvízdavého dýchání, pravidelně užívejte jablko nebo jablečnou šťávu – jako lék.

Podporují detoxikaci jater

Jablka jsou alkalická a regulují hodnoty pH v těle. Napomáhají játrům při vyplavování toxinů z krevního oběhu, což je něco, co potřebuje každý z nás.

Snižují hladinu cholesterolu

Jablka také mohou být užitečná při snižování hladiny cholesterolu. (Vysoká hladina cholesterolu v těle je jedním z hlavních důvodů vzniku různých kardiovaskulárních chorob.)

Posilují kosti a udržují je zdravé

Jablka mají služný nutriční profil. Obsahují draslík, fosfor, hořčík, kobalt, vápník, železo, vitamin C, bor a další. Tyto živiny v kombinaci s ostatními podporují růst silných a zdravých kostí. O důvod víc dát si „decku“ šťávy!

Posilují imunitní systém

Vitamin C, jak je známo, posiluje imunitní systém. A jablka patří k jeho zásobárnám. Svařte si jablečný džus a zahřejte se u krbu!

Zabraňují vážným onemocněním

Některé vědecké práce poukazují na to, že pravidelné pití jablečné šťávy může díky přítomnosti flavonoidů a kyseliny fenolové preventivě působit proti rakovině, zejména rakovině plic. Tak jo, zrovna tohle se poslouchá dost dobře, i kdyby na tom byla jen špetka pravdy.

Zmírňují zácpu

Jablko působí projímavě, takže trpíte-li na zácpu, měli byste si sklenici jablečného džusu dopřávat ke snídani.

Udržují oči zdravé

Vitamin A obsažený v jablku se stará o to, abyste dobře viděli. Mimochodem, Keltové jablku říkali „abal“, z čehož pravděpodobně vznik název Avalon, tedy legendární ostrov artušovských legend. Kdo říká, že jablko není mystické, ten o něm pravděpodobně vůbec nic neví….






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat