Prostreno.cz

Dukanova dieta shodí přebytečná povánoční kila

Dukanova dieta je typ redukční diety, kterou publikoval francouzský odborník na výživu Dr. Pierre Dukan ve své knize Neumím zhubnout. U nás není příliš známá, nicméně řady těch, kdo ji vyzkoušeli, se rozšiřují. Chcete o ní vědět trochu víc? Prý funguje!

Vánoce postavě škodí, to víme všichni. Je těžké odolat lákadlům a po svátcích dopnout své oblíbené kalhoty. Již teď víte, že vás nejkrásnější období roku stálo minimálně dvě tři kila navíc? V novém roce zkuste redukční dietu Pierra Dukana.

Vědět, co jíst

Během první „útočné fáze“, kdy mají být vytlačeny tuky a sacharidy, jde o překvapení organismu. (Něco jako léčba šokem). Je nutné vypít 2 litry vody denně, a co se týče jídelníčku, je z čeho vybírat.

Povolené je kuřecí, krůtí a hovězí maso (maso se nesmí smažit, ale grilovat, vařit na vodě nebo péct), šunka, játra, ryby, nízkotučné bílé jogurty, nízkotučný sýr, maximálně 2 vejce denně, přičemž ideální se spíš jen bílek, cibule, česnek, bylinky, mléko, citron, hořčice a kečup bez cukru – suroviny se mohou libovolně kombinovat. Při velkém hladu se smí konzumovat 1,5 lžíce ovesných otrub. Dobrou zprávou je, že z uvedených položek se fakticky dá vytvořit několik variant jídel. Cokoli mimo seznam však nepřipadá v úvahu.

Tato drastická fáze by měla trvat 1 až 10 dní. Doba se odvíjí od vašeho cíle. Pokud chcete shodit 5 kg, trvá 2 dny, pokud 10 kg, tak 3 dny.

Zeleninovo-bílkovinný večírek

Ve druhé fázi Dukanovy diety, jež se dělí na dvě podfáze (v každé se setrvá pět až sedm dní), přichází na řadu zelenina typu rajčata, pórek, brokolice, okurky, ředkvičky, špenát, chřest, zelí, houby, celer, fenykl, mrkev, lilek, paprika. Zelenina se přitom může párovat s bílkovinnými potravinami. Na druhou stranu, zavrhnout se musí brambory, rýže, kukuřice, luštěniny a avokádo.

Pojďme mít super těla

Třetí fáze se nese ve znamení upevňování a prevence proti jo-jo efektu. Tak zvaný bílkovinný den se doporučuje jednou týdně, po zbytek lze konzumovat brambory, ovoce, luštěniny i chleba. V podstatě bílkoviny a zelenina nemají limity.

Během čtvrté fáze se jí všechno – ovšem v rozumném množství. Pořád se dodržuje pravidlo jednoho bílkovinného dne týdně. Stále je nutné soustředit se na pitný režim a zároveň pohyb, který by se měl stát pravidelnou součástí celého redukčního režimu již od prvního dne. V podstatě se hned zkraje může jednat i o desetiminutovou procházku. Nikdo neříká, že máte uběhnout maraton.

Během týdne uvidíte značnou změnu ve své aktuální hmotnosti, protože aktivujete svůj metabolismus. Dieta se zároveň dá zopakovat, kdykoli chcete. A jaký je nejběžnější úbytek váhy během sedmi dní? Nejčastěji lidé udávají okolo pěti kil. Jestli je to zdravé či nikoli, je na zvážení každého z vás. Pokud vás zajímají konkrétní ukázkové jídelníčky jednotlivých fází, lze se poohlédnout po internetu. Jistě si vyberete podle libosti.

Zdroj: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26024402/ - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat