Prostreno.cz

Potraviny, které byste podle výživových poradců měli mít ve spíži

Od surovin, které uchováváte ve spíži, se odvíjí vaše stravování. Máte tam v zásobě pořádnou dávku luštěnin, ořechů, sušených bylinek, koření a olivového oleje? Jestli ne, tak byste měli. Tyto přírodní dary jsou totiž téměř zázračné!

Zdravé stravování se poslední dobou skloňuje ve všech pádech. Odborníci nás neustále nabádají, abychom se drželi vyváženého jídelníčku a vyvarovali se nadměrného solení a slazení. Prý bychom také měli preferovat domácí kuchyni, neboť díky ní máme kontrolu nad tím, co vlastně jíme. A teď se nabízí otázka – z jakých potravin vaříte vy? Dle názoru expertů přes výživu by vaše spíž měla ukrývat tyto poklady… Souhlasí to?

Luštěniny, těch není nikdy dost

Do rodiny pro mnohé nepříliš populárních luštěnin patří fazole, hrách, cizrna i čočka. Stále máte v jejich souvislosti nehezké vzpomínky na školní jídelnu? Hoďte je konečně za hlavu a zkuste jim dát šanci. Luštěniny jsou bohaté na bílkoviny a mohou se pochlubit nízkým obsahem tuků. Závěry četných vědeckých studií naznačují, že pomáhají při hubnutí, snižují hladinu cholesterolu a podporují krevní oběh, čímž prospívají srdci. Využít je můžete do polévek i salátů!

Ořechy všeho druhu

Protože se blíží Vánoce a s nimi spojené pečení cukroví, jsou ořechy hodně aktuální surovinou. Jenže co zbytek roku – nezapomínáte na ně? Vyplatí se mít je po ruce, protože jsou napěchovány zdravými tuky, vlákninou, bílkovinami a antioxidanty. Američtí lékaři jsou na základě vlastního průzkumu přesvědčení, že pravidelná konzumace ořechů značně snižuje riziko chronických onemocnění. Navíc prý ti, kteří si dopřejí hrst denně, mají nižší index tělesné hmotnosti.

Sušené byliny a koření

Voňavá přírodní ochucovadla nejsou jen zlepšováky chutí připravovaných jídel. Díky vysokému obsahu antioxidantů vás pomáhají chránit před útokem škodlivých volných radikálů. Jistý výzkum, který se zaměřil na obsah antioxidantů třech tisíc zkoumaných potravin, odhalil, že v tomhle směru si nejlépe vedou oregano, skořice, rozmarýn a tymián.

Oleje. Pochopitelně ty zdravé

O prospěšnosti olivového oleje dnes už nikdo nepochybuje. Jak by také mohl, když je zařazen do seznamu superpotravin!? Tenhle kuchyňský pomocník, tichý léčitel a zprostředkovatel krásy prospívá trávení, předchází kardiovaskulárním onemocněním a reguluje cholesterol. Hodně vychvalovaný je však i olej sezamový, který platí za prevenci osteoporózy a posilovače imunitního systému. Máte tyto zázraky v domácích zásobách?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat