Prostreno.cz

Čajovník čínský. Důvody, proč si vychutnat jeho sílu

Čajovník čínský je stálezelenou rostlinou, která je již po tisíce let považována za jedinou surovinu pro výrobu pravého čaje, který s ohledem na zpracování může být černý čaj, zelený, bílý i žlutý. Již jste ho zkusili? Vypěstujte si vlastní – v květináči!

Tato bylina pochází z Asie, Severní Ameriky i Evropy a v současné době ji lze nalézt prakticky na celém světě, přičemž je vysoce ceněna pro svou schopnost podporovat lymfatický systém. V překladu to znamená, že je výborná při posilování imunitního systému a detoxikaci těla. Co se stane, když si v ideálním případě dopřejete šálek čajovníku (Camellia sinensis) až třikrát denně?

Podpora močení

Konzumace čajovníku čínského pomáhá podporovat tvorbu moči, což je prospěšné pro osoby, které trpí infekcí močových. Dochází totiž k napomáhání vyplavování bakterií z vylučovacího systému. Diuretické vlastnosti tohoto bylinného nápoje se také hodí pro udržování optimálního krevního tlaku. Pokud však máte hypertenzi, ujistěte se, že dodržujete způsob léčby, který vám doporučil váš lékař.

Detoxikace těla

Schopnosti čajovníku v kombinaci s podporou močení usnadňují pochopit, proč je nápoj tohoto typu velmi dobrý při vyplavování toxinů, které se v těle shromažďují. Čaj je obzvláště přínosný, pokud bojujete proti infekci, protože zefektivňuje funkce lymfatického systému, který hraje roli v zadržování bakterií a virů.

Snížené riziko rakoviny

Vědci říkají, že existuje řada impozantních biologických sloučenin, které se vyskytují v čajovníku, a některé z nich mohou mít schopnost bojovat proti rakovině. Každý ví, že rakovina je jednou z hlavních příčin úmrtí na celé planetě a je obtížné ji léčit, pokud postupuje do pozdějších stadií. Naštěstí existují způsoby, jak snížit riziko vzniku rakoviny, a podle vědců je to prý právě pravidelná konzumace čajovníku. Věřit tomu můžete, ale taky nemusíte….

Snížená chuť k jídlu

Snažíte se zbavit nežádoucích kilogramů, ale máte strach, že to dlouho nevydržíte? Otázka pevné vůle je poměrně komplikovaná. Udává se však, že pokud dáte přednost čajovníku čínskému, potlačíte svoje chutě k jídlu. Inu, za zkoušku to asi stojí. Není však vhodné tento nápoj pít v období těhotenství nebo při kojení. A kde se vůbec tenhle zázrak dá sehnat?

Pokojovka, ze které si připravíte čaj

Čajovník patří mezi přizpůsobivé rostliny, kterým se může dařit i v našich klimatických podmínkách. Pakliže si ho vysadíte, počítejte s tím, že prospívá ve vlhké půdě a v zimě je nutné mít ho v místnosti se stálou teplotou okolo 15 ºC. Za pět kusů semínek přitom zaplatíte zhruba 60 korun.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat