Prostreno.cz

Potraviny, které svým tvarem připomínají části těla. A také jim prospívají

Co je zvláštního na avokádu, mrkvi, rajčeti nebo vlašském ořechu? To poznáte až ve chvíli, kdy se na tyto přírodní poklady podíváte podrobněji – a pak je srovnáte s obrázky v učebnici biologie. Jaký mají vliv na vaše zdraví?

Všimli jste si někdy toho, že určité potraviny svým tvarem připomínají části lidského těla? Že ne? Takových důkazů vám poskytneme hned několik. Zajímavá na celé věci je i spojitost těchto surovin s léčebnými výhodami pro dané orgány. Co se podobá čemu a proč „to“ jíst pravidelně?

Avokádo? Věrná kopie dělohy

Plod hruškovce přelahodného má už pěkně dlouho status superpotraviny. Když si ho prohlédnete pořádně, dojdete k názoru, že svým vzezřením tak trochu evokuje dělohu. A právě proto by avokádo měly ženy konzumovat často! Podle odborníků díky svému složení posiluje reprodukční zdraví a pomáhá předcházet rakovině děložního čípku i vaječníků. Nelze nezmínit ani to, že exotická dobrota překypuje kyselinou listovou, která podporuje vývoj plodu během těhotenství. Tmavozelené ovoce rovněž zamezuje hormonálním výkyvům.

Mrkev. To je přece oko!

Teď si asi říkáte, že vizuální shoda mezi oranžovou zeleninou a párovým zrakovým orgánem je prostě nemyslitelná. Tak samozřejmě, pokud hledíte na celou mrkev, ani se vám nedivíme. Jenže co se stane v případě, že ji nakrájíte na kolečka? To už je něco docela jiného! Závěry četných studií prokázaly, že mrkev jakožto zdroj betakarotenu poskytuje prevenci před oční degenerací.

Rajče se podobá srdci

Jakmile rozpůlíte rajské jablíčko, naskytne se vám příhodná ukázka toho, jak vypadá vaše srdce. Uvidíte totiž komory a pochopitelně hodně červené barvy. Právě rajčata jsou považována za skvělou „srdeční výživu“, neboť obsahují vysoký podíl železa, draslíku a rostlinného barviva zvaného lykopen. Je vědecky prokázáno, že kombinace těchto prospěšných látek značně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Vlašský ořech? Celý mozek

„Vlašák“ se skládá ze dvou částí – stejně jako mozek, který má levou a pravou hemisféru. I „vlnitý“ povrch plodu ořešáku královského ledacos napovídá, nebo snad ne? Tyto ořechy odborníci vnímají jako skvělý doping pro hlavu, protože obsažené omega-3 mastné kyseliny jsou naprosto zásadní pro funkce mozku. Tyto vzácné kyseliny také snižují pravděpodobnost Alzheimerovy choroby, proto byste si jejich příjem měli dobře pohlídat!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat