Prostreno.cz

Obyčejné činnosti posílí zdraví vašeho mozku

Chcete podpořit své duševní zdraví a vylepšit si paměť? Můžete. Choďte pravidelně na procházky a jezděte na kole. Také zkuste proniknout do tajů meditace a jezte více vlašských ořechů, římského salátu, lněných semínek a jablek.

Máte „výpadky“, při kterých si ne a ne vzpomenout? Tak jistě, občas zapomínáme všichni. Lámeme si hlavu při přemýšlení o potravinách, které doma docházejí. Nebo hledáme klíče, přičemž si nedokážeme vybavit, kam jsme je vlastně položili. Také vás něco takového vždycky a spolehlivě vytočí? Zkuste těmto situacím zabránit. Ono to totiž jde!

Všechny svaly potřebují péči

Mozek je sval. To znamená, že i tento orgán je třeba posilovat, regenerovat a dobře „živit“. Ptáte se, jak na to? Vybrat si můžete z těchto vědecky potvrzených možností, které mozku ve všech směrech prospívají a podporují jeho funkce. Začít můžete vlastně ihned! Která činnost vám zní nejsympatičtěji?

Kardio cvičení? Z toho plynou jenom pozitiva

Fyzická aktivita je zdravá – nejen pro tělo, ale i pro hlavu. Pomáhá totiž zlepšovat tok krve do mozku, čímž se urychlují „dodávky“ živin a kyslíku, které jsou potřebné k jeho optimálnímu fungování. Doslova „na lékařský předpis“ je třeba jízda na kole, rychlá chůze nebo běh. Při vykonávání těchto druhů kardio cvičení si podle vědců vytvoříte nová mozková spojení, jež předchází poruchám paměti. Nelze nezmínit ani to, že pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu prý navíc snižuje pravděpodobnost depresí.

Naučte se meditovat, nebudete litovat

Slovo meditace pochází z latinského „meditatio“, tedy rozjímání. Je to velmi oblíbená a účinná zbraň na psychickou regeneraci i zmírnění stresu a stresových hormonů, které mají na mozek negativní dopad. Mnoho lidí ji spojuje s náboženstvím, ale tuto jednoduchou techniku k vytvoření vzácného pocitu klidu může provádět úplně každý. Také jste o meditaci slyšeli, ale nejste si docela jistí, jak přesně se do ní ponořit? Není nic snadnějšího, než si najít kurz pro začátečníky. Pod vedením zkušeného učitele brzy zjistíte, co a jak.

Dejte si něco dobrého k jídlu

Kromě fyzické aktivity a relaxačního odpočinku váš mozek potřebuje také správnou stravu. Orgán, na kterém stojí a padá vlastně úplně všechno, vyžaduje dostatečné množství omega-3 mastných kyselin a flavonoidů, které jsou v podstatě rostlinnými pigmenty s mocnými antioxidačními vlastnostmi. Tyto živiny jsou pro zachování celkového zdraví klíčové, proto byste se měli zaměřit na jejich zdroje. Mezi ty nejbohatší zásobárny omega-3 kyselin patří vlašské ořechy, lněná semínka, tofu, růžičková kapusta, tuňák, sardinky a hovězí maso. Flavonoidy naleznete v čokoládě, jablku, cibuli, rajčeti a římském salátu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat