Prostreno.cz

Jídelníček, který vám pomůže léčit cystické akné

Vážná forma akné s sebou nese vyšší riziko jizev. I kvůli nim mnozí postižení nechtějí chodit mezi lidi. Stydí se totiž za červené fleky, na které je většina domácích prostředků krátká. Někdy však stačí změnit jídelníček! Co by měli jíst ti, kteří na cystickou akné trpí?

Cystická akné postihuje hlubší kožní tkáně, nechtěné pupínky se objevují hluboko pod povrchem. Nepředstavuje to jen estetický problém, cystická akné je i bolestivá a značně znepříjemňuje život. Chce to změnu – od základů!

Živočišné produkty jen s mírou

Naučte se spoléhat hlavně na celá zrna, luštěniny, ovoce a zeleninu. Skvělé jsou i sladké brambory nabité vitaminem A, který rozjasňuje pleť. (Sladké brambory navíc báječně chutnají a jsou nesmírně variabilní na přípravu.) Jestli máte rádi ryby, tak ty jsou povolené. Mezi ty vhodné patří pstruh, losos, candát, treska či tuňák.

Zelená nerafinovaným škrobům

Škroby mají nízký obsah tuku i kalorií a zároveň se starají o sytost (což znamená, že se budete cítit plní a spokojení). Zkuste třeba misku smetanových brambor s nějakou lahodnou omáčkou. Vhodný je i oves nebo pohanka. Obojí obsahuje zinek a vitaminy skupiny B, které ovlivňují kvalitu pleti.

Minimální množství tuků

Zatímco ne všichni lékaři by s touto radou souhlasili, praxe hovoří za vše. Pokud se začnete vyhýbat tukům (ne zcela, jen částečně), pleť se začne den ode dne lepšit. Vaření bez mastnoty je zároveň zábavné, navíc v létě se vyloženě nabízí zdravé grilování. A jak je to s tučnými pokrmy, ke kterým patří třeba olivy, semena, arašídové máslo, kokosové ořechy či avokádo? I tady platí, že opatrnosti není nazbyt. Příliš mnoho tuku cystické pokožce neprospívá.

Co nejčerstvější jídla

Dobře uděláte i tehdy, když si dáte „pohov“ od zpracovaných potravin, jako je bílá rýže, bílá mouka, bílý chléb, koláče, sušenky, bramborové lupínky a podobně. Když už máte chuť na něco křupavého, upečte si zeleninové chipsy, nebo na tácek dejte kousky zeleniny čerstvé. Pleť se vám zanedlouho odmění. Podpořte ji i konzumací čisté neperlivé vody. Chce to minimálně 2 litry denně!

Konec cukrům

Koblihy, sušenky, sladké polevy. Tak i na ty pozor. Mají vysoký glykemický index, což v překladu znamená, že sacharidy v nich obsažené se rychleji mění na glukózu, čímž se zvyšuje hladina inzulinu a růstového hormonu. To podporuje produkci testosteronu, což se zase odráží na vylučování mazu a ucpávání pórů. V této souvislosti zapomeňte i na sůl, mastná a kořeněná jídla.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat