Prostreno.cz

Zvládněte jarní očistu jater i bez drastických detoxů

Jarní očista neboli detox se stále těší větší oblibě, přesto pro některé z nás je to moc drastický zásah i na těch pár dní či týdnů. Jarní očistu ale můžete snadno zvládnout i s méně drastickou variantou, a navíc ji můžete praktikovat dlouhodobě, tím uděláte radost nejen svým játrům, ale i celému organismu.

Játra mají v těle velmi důležitou funkci, čistí krev a mají na starosti odplavování většiny toxinů z těla. Proto bychom je neměli opomíjet a měli myslet i na jaterní očistu. Podle některých odborníků drastické detoxy nejsou pro játra nejlepší volbou, a dokonce upozorňují na možná poškození. Přesto existují některé způsoby, jak je můžete přirozeně detoxikovat, včetně některých potravin, o kterých je známo, že jsou protizánětlivá pro játra, a mohou snížit šance na onemocnění jater. Změna životního stylu, jako je například snížení příjmu alkoholu, jsou mnohem účinnější než krátkodobé čištění jater. A jak vyzrát na očistu přirozeně a šetrně?

Vsaďte na zeleninové šťávy

Svým játrům můžete snadno odlehčit zdravější stravou, jakou jsou například bezpochyby zeleninové šťáva, které jsou pro organismus snadno stravitelné, a navíc z nich přijme mnoho potřebných vitaminů a minerálů. Zeleninové šťávy obsahují jen minimum kalorií a váš metabolismus může pracovat efektivněji. Zelenina také snižuje pH vašeho těla a tím pomáhá zrychlit váš metabolismus.

Eliminujte toxické potraviny

Pokud vaše strava zahrnuje spoustu zpracovaných potravin, které obsahují dusitany a umělé cukry, vaše játra pravděpodobně trpí již delší dobu. Zaměřte se spíše na méně zpracované potraviny a zapomeňte na polotovary. Do svého jídelníčku zařaďte více čerstvé zeleniny a ovoce, libové maso, ryby, mléčné výrobky. Pamatujte, že játra netrápí jen alkohol, ale také tučná jídla.

Zaměřte se na příjem draslíku

Pro očistu jater je důležitý přísun draslíku. Draslík přispívá ke snížení krevnímu tlaku a snižuje oxidační stres v játrech, což usnadňuje jejich regeneraci.

Protizánětlivé potraviny

Drastické krátkodobé očistné kůry nejsou zrovna nejlepším řešení, snažte se zaměřit na celkovou změnu životního stylu. Existují některé druhy potravin, které mohou přirozeně zvýšit funkci jater. Mezi tyto potraviny patří například grapefruit, avokádo, jablko, zelený čaj, olivový olej, vlašské ořechy, kurkuma, zelí a česnek. Tyto potraviny přirozeně pomáhají snižovat zánět jater a podporují jejich detoxikační schopnosti.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat