Prostreno.cz

Negativní účinky cukru lze zmírnit. Překvapivým pomocníkem je obyčejná sůl

Pokud je něco ve světě výživy považováno za zlo, je to cukr. Jeho bílé krystalky navenek působí skoro až nevinně, ale uvnitř těla se chovají jako barbaři. Lze negativní účinky cukru nějak potlačit? Tenhle překvapivý a dostupný minerál to dokáže!

Když konzumujete rafinovaný cukr, váš mozek se rozsvítí jako slunce, a to kvůli intenzivnímu uvolnění dopaminu. Bohužel, vaše chuťové receptory chtějí víc a víc. Platí tedy, že jakmile jednou cukr ochutnáte, pravděpodobně se ho jen tak nevzdáte, o čemž svědčí tisíce příběhů osob, které jsou na něm závislé. Ve skutečnosti, čím více cukru jíte, tím více si dopřáváte.

Jing a jang domácí stravy

Na druhé straně, pokud budete jíst množství druhého bílého krystalu (sůl), vaše receptory chuti se začnou chovat zcela jinak. Mimochodem, sůl se skládá ze dvou základních minerálů, což z ní činí základní mikroživinu, zatímco cukr je nepodstatný makronutrient. Zároveň je nutné dodat, že lidské tělo je nesmírně chytré, pokud jde o regulaci příjmu esenciálních minerálů, a co se týče soli, platí to dvojnásobně.

Obyčejná sůl, které doma máte hromady, podle nutričního poradce Jamese DiNicolantonia z amerického Kansasu prokazatelně působí na účinky cukru, takže je vhodné konzumovat ji každý den. Ale v jakém množství? Lékaři doporučují asi 1 a 1/2 až 2 čajové lžičky soli denně. Je však nutné přihlédnout k faktu, že pokud vášnivě cvičíte a ztrácíte sůl vinou potu nebo moči přes příjem kávy, musí se její příjem zvýšit.

Sladké zlo a slané dobro

Co se týče cukru, je nejlepší, aby průměrný dospělý konzumoval maximálně 20 gramů (asi 5 čajových lžiček) přidaného cukru denně. Tak se prý předejde negativním zdravotním důsledkům. „Mějte na paměti, že cukr ve vašem těle způsobuje spoušť, zatímco sůl v doporučovaném množství jej pomáhá opravit. Již po tisíce let je známo, že sůl například zabraňuje kazivosti zubů, zatímco rafinovaný cukr ji podporuje,“ hlásá James DiNicolantonio s tím, že vyčerpání sodíku senzibilizuje systém odměn, čímž je pro vás cukr atraktivnější.

Zvyšování příjmu soli naopak může snížit chuť k jídlu a napomoci k přemisťování vitaminu do mozku, zatímco glukóza soutěží s jeho vstřebáváním. Sůl také pomáhá při trávení. Chlorid je totiž nutný při výrobě žaludeční kyseliny. To cukr zase odčerpává vitamin B, včetně thiaminu. Při jeho nedostatku se dostavuje porucha nervů, slabost končetin, srdeční choroby, porucha chůze a psychiky či otoky. Pokud tedy sladíte a potrpíte si na koblihy, sušenky a kávu se šlehačkou, zaměřte se i na příjem soli. Podle nutričních poradců by všechno na talíři i v těle mělo být v rovnováze…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat