Prostreno.cz

Ledviny dokonale vyčistí čerstvý křen

K čemu všemu se hodí křen? Jako doplněk klobásy s hořčicí je jistě nedocenitelný, nicméně on pomáhá i s uvolněním dýchacích cest a hubnutím! A jaký vztah má k mikrobům?

Stačí jen malý kousek – a hned je jasno. Osvěžující vůně křenu vás vyloženě zasáhne, ať chcete nebo ne. Nelze si ho s ničím splést. A znáte všechny zdravotní výhody, které přináší? Teď si možná dopřejete dvojitou porci!

Působí proti škodlivým mikrobům

Jedná se o antibakteriální, antimykotickou a antivirovou zeleninu, která je také ideální pro léčbu kašle, nebo jen tak pro detoxikaci. Obecně věci, které jsou svěží, pikantní či kyselé, urychlují metabolismus (za všechny kromě křenu jmenujme třeba chilli, citrony, limety a jiné citrusy, kořen wasabi, mátu, eukalyptus a další). Pokud se na ně v nouzi obrátíte, počítejte s vykašláváním hlenu a zmírněním bronchitidy.

Mírní nevolnosti a uvolňuje ucpané dutiny

Smíchejte silný bílý ocet s nastrouhaným křenem a vdechujte výpary. Tato antiseptická vůně je skvělá pro zmírnění nevolností a určitě uvolní vaše zanesené dutiny a vyčistí je, zároveň zklidní bolesti hlavy.

Přírodní svalový relaxant

Jak získat z potravin maximum? Konzumujte je syrové. A nemějte je pouze na talíři. Konkrétně z křenu se dá vyrobit i mast. Stačí jej nastrouhat a přidat k němu trochu olivového a kokosového oleje. Tuto směs aplikujte na bolavé svaly a vzpomeňte si na ni i při opakovaných křečích, včetně těch menstruačních.

Čisticí prostředek na ledviny

Křen je skvělý i v boji proti infekcím močových cest - samozřejmě s velkou pomocí pitné vody. Je to skutečně úžasný a všestranný čisticí prostředek, který o lidské tělo precizně pečuje!

Je to opravdu skvělé dietní jídlo

Velmi nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny. Tato nutriční fakta nejsou jediným důvodem, proč je křen ideální pro diety. Je totiž také nabitý vitaminy, minerály, fytonutrienty, elektrolyty a dobrým přírodním cukrem (přírodní cukr bojuje proti syntetickému cukru). V každé porci o 50 gramech je pouze 25 kalorií, 5 gramů sacharidů, nejméně 1,5 g vlákniny a více než 0,5 g bílkovin.

Jakékoli jídlo, které je čisté, zdravé a připravené s minimálním množstvím oleje, cukru a soli, se dá považovat za prevenci proti rakovině. A i v tom se můžete spolehnout právě na křen s velmi vysokým přírodním obsahem sodíku a draslíku. Také však poskytuje vápník, měď, zinek, železo, hořčík, fosfor, mangan a slušné množství vitaminu B, což je klíčové pro celulární funkci a celkovou náladu. Každá dávka křenu váš organismus obohatí i o působivý obsah vitaminu C, který bojuje proti volným radikálům.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5274677/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat