Prostreno.cz

Rajčata jsou plná lykopenu. Ten snižuje riziko rakoviny prsu a ozdraví prostatu

Jste si vědomi toho, že když sníte rajče, červené zelí nebo chřest, snížíte tak pravděpodobnost rakoviny prsu, osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění? Tyto výhody vám poskytuje lykopen, kterým jsou zmíněné potraviny doslova napěchovány.

Lykopen je řazen mezi karotenoidy. Toto unikátní barvivo, které rajčatům a dalším potravinám dává sytě červenou barvu, však není ceněno z důvodu, že dokáže „obarvit“ ovoce a zeleninu. Lékaři a odborníci na něj nedají dopustit hlavně pro jeho antioxidační schopnosti. Ačkoli existuje spousta rostlinných karotenoidů, žádný z nich nemá takové zdravotní výhody, jako právě lykopen. Kde ho kromě rajských jablíček hledat a jaké má účinky?

Podpora zdravé prostaty

Tak samozřejmě, že vás se tahle informace osobně tak docela netýká, nicméně vaší polovičky už bezpochyby ano. Prostřednictvím mnoha studií bylo zjištěno, že muži, kteří pravidelně konzumují potraviny obsahující lykopen, mají nižší pravděpodobnost benigní prostatické hyperplazie. Je jen na vás, do jaké míry tento poznatek ovlivní vaše domácí stravování. Každopádně nejen pánská prostata příjem červeného zázračného barviva skutečně ocení!

Snížené riziko rakoviny prsu

Několik na sobě nezávislých průzkumů rovněž naznačuje, že přísun většího množství lykopenu významně snižuje riziko rakoviny prsu u žen. Lykopen jako antioxidant působí proti škodlivým účinkům oxidačních procesů probíhajících v organismu. Tím chrání srdce, přispívá k prevenci proti rakovině, posiluje imunitní systém a také zpomaluje biologický proces stárnutí.

Menší šance na osteoporózu

Jak již bylo zmíněno výše, lykopen zabraňuje oxidačnímu stresu. Právě on bývá častým strůjcem mnoha onemocnění, včetně nepříjemné osteoporózy, což je metabolická choroba projevující se řídnutím kostní tkáně. I toto zjištění se hodí, nemyslíte?

Regulace krevního tlaku

Vzhledem k tomu, že lykopen pomáhá zvyšovat dobrý cholesterol a zároveň snižuje cholesterol špatný, udržuje krevní tlak v normálním a bezpečném rozmezí. Tím klesá i pravděpodobnost mrtvice a infarktu.

Kde se lykopen nachází?

Nelze popřít, že rajčata jsou nejbohatším zdrojem tohoto unikátního karotenoidu. Kromě nich se ale dá lykopen čerpat i z vodního melounu, grapefruitu nebo červeného zelí. Na čem si tedy pochutnáte jako první?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat