Prostreno.cz

Nachlazení na jaře nebo v létě. Jezte více těchto potravin

Ucpaný nos, bolest v krku, horečka, kýchání. Ano, zní to jako běžné zdravotní nešvary někdy v lednu, únoru či v březnu. Jenže co když vás právě tohle potkalo teď na jaře? Vykurýrujte se pomocí jídla!

Nachlazení a infekce dýchacích cest způsobuje více než 200 možných virů. Některé z nich na svoji příležitost čekají poměrně dlouho po ukončení chřipkové sezony. Stále více lidí na jaře nebo v létě trpí infekcí nebo nachlazením, za nimiž stojí především viry zvané „enteroviry“. Naštěstí existuje mnoho potravin a živin, které mohou hrát užitečné role v prevenci nebo samotné léčbě. Co od sardinek po houby a víno vyzkoušíte?

Sardinky

Mastné ryby mají vysoký obsah omega-3 tuků, což ukazuje, že pomáhají snížit riziko onemocnění srdce a zánětu v těle. Kromě toho nová studie na zvířatech publikovaná v časopise Journal of Leukocyte Biology ukazuje, že omega-3 posilují imunitní systém tím, že zlepšují fungování imunitních buněk. Možná je to překvapení, ale právě v tomhle vedou sardinky. Pokud jde o omega-3, tak porce těch konzervovaných poskytuje 1 259 miligramů, zatímco stejné množství pstruha má jen 905 miligramů.

Červená paprika

Často, když se lidé ucítí špatně, sahají po vitaminu C. Že vás taky hned napadá citron? Tak to si sedněte. Červená paprika obsahuje téměř čtyřikrát více vitaminu C než citrony nebo pomeranče (100 g červené papriky obsahuje více než trojnásobek doporučené denní dávky tohoto vitamínu). Céčko léčí respirační infekce a zmírňuje příznaky nachlazení. (Studie dokonce naznačují, že pravidelné doplňování vitaminu C nad doporučovanou denní dávku může zkrátit trvání běžného nachlazení a snížit závažnost příznaků.)

Houby

Houby jsou bohaté na vitamin B, selen a antioxidanty. Mají antivirové účinky a taktéž bojují proti infekcím. Snížené množství minerálního selenu bylo spojeno s vyšším rizikem vývoje pokročilých příznaků chřipky. A vitamin B v houbách (niacin a thiamin) pomáhá udržet imunitní systém silný a pevný jako skála. Zejména houby shiitake obsahují rostlinné živiny, které se zdají mít imunitní schopnost.

Tekuté hrozny

Slyšeli jste někdy o tom, že se alkohol používá k boji proti infekcím uvnitř vašeho těla? Realita bohužel tak růžová není. Pití alkoholu při nemoci virus nezničí. Ve skutečnosti ve fázi pokusu o léčbu nachlazení může vést k dehydrataci, zhoršení příznaků a přetížení organismu v důsledku interakce s určitými léky. Nicméně jedna sklenička denně prý podle některých studií běžnému nachlazení předchází. V tomto se osvědčuje hlavně víno – bílé i červené.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat