Prostreno.cz

Citronová tráva jako lék. S čím vším vám pomůže

Citronová tráva nepatří jen k ozdobám zahrad. Jednou z mnoha výhod lemon grass je obsah prospěšných fytochemikálií a podpora imunitního systému. Berete ji jako lék?

Citronová tráva (latinsky Cymbopogon citratus, anglicky lemongrass) a česky voňatka citronová je vytrvalá bylina s výraznou citronovou vůní a chutí. Patří k základnám vietnamské i thajské kuchyně. Ačkoli se jedná o rostlinu původem z Indie, je známá po celém světě už jen proto, že patří k bohatým zdrojům živin, které nabízejí mnoho terapeutických účinků. Jakých?

Podporuje reakci těla na škodlivé organismy

Některé z fytochemikálií, které se vyskytují u citronové trávy, jsou odolné vůči škodlivým organismům. Dva z nich, geraniol a nerol, jsou účinné proti širokému spektru mikroorganismů.

Posiluje funkce imunitního systému

Lemongrass podporuje normální a vyrovnanou reakci imunitního systému. Tímto způsobem může chránit zdravé buňky a napomáhat uklidnění podrážděné tkáně. Lemongrass obsahuje dva antioxidanty, geraniol a nerol, které patří do třídy fytochemikálií nazývaných monoterpeny. Tyto fytochemikálie ovlivňují imunitní odpověď.

Chrání žaludek

Váš žaludek obsahuje ochrannou vrstvu nazývanou slizniční vrstva, která zabraňuje kyselým žaludečním šťávám poškozovat vnitřek žaludku. Není však neobvyklé, že alkohol nebo léky proti bolesti, jako je třeba aspirin, tuto ochrannou vrstvu narušují. Podle brazilské lidové medicíny může citronová silice pomáhat při ochraně slizniční vrstvy žaludku.

Je základním kamenem kardiovaskulárního zdraví

Lemongrass nabízí vícevrstvý přístup k podpoře kardiovaskulárního zdraví. Za prvé, jako zdroj antioxidantů může narušit oxidaci tuku v tepnách. Za druhé pomáhá uvolnit přežilé krevní cévy – a za třetí podporuje hladiny normálního cholesterolu.

Odpuzuje hmyz

Silice z citronové trávy jsou již dlouho využívány jako odpuzující prostředek proti komárům. Podle některých vědeckých zjištění jsou prý dokonce účinnější než všechny chemické prostředky dohromady.

Podporuje klidný spánek

Noční sovy se radují! Pokud se potýkáte s nekvalitním či nedostatečným spánkem, lemongrass vám může pomoci. Studie zjistily, že citronová tráva prodlužuje dobu spánku a podporuje klidné snění. Takže, který kout vaší zahrady bude citrónové trávě slušet?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat