Prostreno.cz

Silný červený čaj, který byste měli často pít

Silný červený čaj bez kofeinu se vyznačuje působivými účinky na zdraví a lahodnou chutí. Máte ho dostatek? V létě jej oceníte ledově studený!

Rooibos je domorodá bylina, která roste v horách Cederbergu v Jižní Africe. Místní obyvatelé ji označují jako africký červený čaj nebo červený keř (Aspalathus linearis), což je 1,5 metru vysoká rostlina s tenkými větvičkami a malými jehličkovitými lístky (zhruba 1 cm dlouhými). Tento čaj je přitom základem průmyslu regionu. Díky zlepšení kultivace a komercializace se červený čaj rooibos dostal na světový trh někdy ve 30. letech – a od té doby ho neopustil.

Co když je čaj zelený?

Syrové listy rooibosu jsou nejprve zelené. Živá červená barva se neobjeví, dokud listy nejsou zpracovány během fermentace po sklizni. To přirozeně nastává ve chvíli, kdy enzymy oxidují a zbarví listy ze zelené na červenou. Proto pokud narazíte na zelený čaj rooibos, jedná se v podstatě o nezpracovanou verzi.

Obě varianty, tedy zelená a červená, však obsahují poměrně dost antioxidantů, přičemž zelená variace se může pochlubit jejich vyšší koncentrací. Báječné na tomto čaji je, že se může vypít několik šálků denně, aniž byste si „přivodili“ nervozitu, neboť zmíněný nápoj neobsahuje kofein. Je tedy bezpečný pro kojence, děti, těhotné i kojící matky.

Úpravy, které vás budou bavit

Může se podávat horký nebo studený, s mlékem, cukrem či medem. Někdo si jej vychutnává i s citronovou šťávou nebo strouhaným zázvorem. Pokud jde o chuť, čaj je příjemně jemný, dobře se kombinuje s jinými čaji, kořením a ovocnými příchutěmi.

Nejenže obsahuje bohaté množství antioxidantů, ale rooibos, ten typicky nečajový červený zázrak, je také bohatý na vitamin C a třísloviny (taniny). Tyto přirozeně se vyskytující sloučeniny, které se nacházející v rostlinách, zejména v černém čaji, kávě a vínech, ovlivňují barvu a někdy i chuť daných nápojů. (Množství taninu ve víně například určuje jeho suchost.)

Rooibos přitom neslouží jen k přímé konzumaci. Použijete-li ho k rozprašování (jako mlhu) nebo oplachům, vrátíte svoji pleti svěžest, rozjasníte unavené oči a přispějete k léčbě akné. Červený čaj je také vhodný pro finální oplachování vlasů, neboť kštici navrací přirozený lesk. Takže, máte ho doma? Za 80 gramů zaplatíte přibližně 80 korun.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat