Prostreno.cz

Bezkofeinové nápoje, které vás nakopnou lépe než káva

Co se týče kofeinu a jeho povzbuzujících účinků, těžko ho něco překoná! Bohužel, energetický rauš trvá jen chvíli, a navíc prý konkrétně káva může způsobovat úzkosti a nervozitu. Je-li tomu skutečně tak, je možná moudré nahradit ji neméně účinnými energeťáky. Jakými?

Peter Rogers z Univerzity v Bristolu tvrdí, že pití kávy je pouhý zvyk, který za pár měsíců konzumace postrádá význam. Tělo si totiž na stimulační účinky kofeinu zvyká, takže se postupem času stává imunní. Díky šálku kávy si podle něj spíš připadáme vyrovnaně a klidně, protože jsme na něj prostě a jednoduše zvyklí – ne že by podporoval myšlení nebo koncentraci.

Tento odborník zároveň uvádí, že káva okyseluje organismus a prý způsobuje diabetes, onemocnění ledvin a další zdravotní problémy. No, zase jeden z těch, kdo jsou proti ní! Ať už je však pravda jakákoli, ranní povzbuzení je pro mnohé naprosto nezbytné. Jenže jak si ho zajistit, když kávu zavrhnete?

Pšeničná šťáva

Věděli jste, že si z mladé pšenice můžete připravit svěží, čistě přírodní zelený nápoj? Extrakt z listů v prášku vás přitom povzbudí tak, že by se ani kofein nemusel stydět! Pšeničná šťáva je navíc bohatá na řadu důležitých živin (vápník, železo, beta-karoten, vitaminy A, B, C, E a K). Jedná se o velmi zdravý nápoj, který snižuje zánět, okysličuje krev, zlepšuje stav pokožky a bojuje proti infekcím.

Borůvková šťáva

Všichni víme, jaká je síla antioxidantů v borůvkách. Podle studie z roku 2016 mají protizánětlivé schopnosti, bojují proti rakovině, podporují funkce mozku a povzbuzují organismu. Ráno si tedy dopřejte ovocnou šťávu plnou zdraví a energie!

Houbový elixír

Reishi – houba nesmrtelnosti, patří mezi tajné zbraně čínské medicíny. Má vysoký obsah flavonoidů a je plná potenciálu k boji proti rakovině a posilování imunitního systému. Podle klinických studií také blahodárně působí proti únavě. Sehnat se dá v prášku v prodejnách zdravé výživy. Smíchejte ho se studenou či horkou vodou, smoothie, koktejlem nebo použijte při vaření a pečení.

Tolik opěvovaný čaj

Čaj, samozřejmě! Čaj je nejpoužívanějším horkým nápojem na světě. Pokud jde o zdraví a dodávky energie, pak pochopitelně pomůže ten zelený, který je široce oslavován pro obsah antioxidantů. Trpíte-i na únavu či poruchu trávení, neváhejte ho použít, i když se v něm pochopitelně nějaký ten kofein nachází. (Pořád ale lepší, než káva.) Pokud chcete něco vyloženě bezkofeinového, vhodná je kopřiva dvoudomá či kozinec.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat