Prostreno.cz

Výživoví poradci pláčou nad některými položkami stravy

Není všechno zlato, co se třpytí. Co se týče potravin, je tohle známé pořekadlo vyloženě trefné. Nesledujete nutriční hodnoty a nemáte zájem pitvat se v tom, co které jídlo nebo nápoj obsahuje? Velká chyba! Tyhle dobroty by výživoví poradci nejradši zakázali!

Známí kuchaři tvrdí, že vaření začíná u nákupu. A mají pravdu. V obchodě byste měli důkladně zvážit, co si dáte do svého košíku. Nejenže se výběr potravin odrazí na chuti připravovaného jídla, ale díky svojí preciznosti můžete ledacos udělat i pro svoje zdraví! Kterým položkám je vhodné se vyhýbat?

Tomatová omáčka

Sklenice tohoto typu jsou nepřítelem zdraví. Kromě vysokých hladin sodíku a jiných záhadných přísad často obsahují hodně cukru. Přitom je tak tak snadné vhodit drcená rajčata na pánev, přidat olivový olej a česnek! Dolaďte to bazalkou a máte ideální omáčku k těstovinám – navíc mnohem zdravější. Co vy na to?

Neprůstřelná káva

Co je to neprůstřelná káva neboli bulletproof coffee? Jedná se o ranní nápoj s máslem a patentovanými zrny, který slibuje úbytek hmotnosti. Nejeden výživový poradce se však při pohledu na použité ingredience rozčiluje. Prý je lepší pít klasickou kávu s mandlovým mlékem, skořicí a nádechem vanilkového extraktu. Podle odborníků tělu dodáte mnohem víc výživných látek, a to bez rizika.

Granola

Slyšeli jste někdy o granole? Granolou označujeme křupavé, zapečené müsli, které je údajně považováno za vynikající snídani nebo svačinu. I tady ale něco nesedí. I když by granola neměla obsahovat nezdravý cukr, většinou se do ní přidávají sirupy a med. Množství kalorií a energie je tedy větší, než se udává. A údajně ani podíl vlákniny není tak závratný, jak se píše.

Hovězí z výrobních farem

Civilizační choroby jsou spojovány s příjmem nekvalitního hovězího masa. Farmářský dobytek je obvykle živen dietou založenou na zrnech a růstových hormonech. A to je špatně. Pokud máte napojení na zdroj, farmu, ve které je dobytek krmen hlavně trávou, neváhejte maso brát tam. Poskytne vám totiž mnohem více omega-3 mastných kyselin.

Šalvějový a kterýkoli jiný salát

Salát, který je týdny vystaven na polici s potravinami, podle výživových odborníků nedá vašemu tělu vůbec nic. Obvykle se tyto zdravě vypadající balíčky připravují s oleji pochybné kvality a s náloží konzervačních látek, které rozhodně nepotřebujete. Navíc si lecjaký výrobce za tuto „nekvalitu“ neváhá účtovat tučnou sumičku. Ne, tyhle rychlokvašky nebrat!

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com, www.fitforfun.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat