Prostreno.cz

Melasa je zdravějším typem sladidla

Pro mnohé je melasa stále pouhou přísadou do krmiv pro zvířata. Jenže zdání klame! Tento sirup má zajímavé nutriční složení, přičemž platí za prevenci anémie, zkrášlující prostředek i zprostředkovatele dobré nálady.

Melasa je v podstatě tmavě hnědý, až černý sirup, který vzniká jako odpadní látka při lisování cukrové třtiny či řepy. Je pravdou, že kdysi tato šťáva neměla zrovna nejlepší pověst, nicméně časy se mění. Odborníci ji v poslední době naopak doporučují s tím, že obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, což z ní dělá zdravější alternativu běžně používaných kuchyňských sladidel. Jaké má melasa schopnosti, výhody a pozitiva?

Prevence anémie, se kterou lze počítat

Nejčastější příčinou anémie je nedostatek železa v organismu. Samotná chudokrevnost se pak projevuje únavou, bledostí, zimomřivostí, závratěmi nebo nevysvětlitelnou úzkostí. Krokem, jak tento problém zdárně vyřešit, je navýšení příjmu zmíněného minerálu. A s tím vám dle názoru lékařů může pomoci právě melasa, která platí za jeho fantastický zdroj. „Medikament“ lze užívat smíchaný s vodou, popřípadě po lžičce denně. Nutno dodat, že melasa je vhodná také pro ženy po porodu, jimž železo v krvi často zoufale schází.

Zkrášující prostředek pro nehty, pleť i vlasy

Jak již bylo zmíněno výše, železa je v „tekutém sladidle“ opravdu požehnaně. Věděli jste, že jeho „podmíra“ je kromě anémie spojována také s nadměrným vypadáváním vlasů? Pokud i vám hříva poněkud řídne, možná, že východisko z této neblahé situace představuje tmavý sirup. Mimochodem, melasa nabízí i vysoký podíl hořčíku, který mírní ekzémy a vyrážky, přičemž bojuje také proti akné a vráskám. Zároveň zpevňuje nehty a zlepšuje jejich kvalitu.

Stopka premenstruačního syndromu

Ze statistik vyplývá, že PMS postihuje průměrně tři ženy ze čtyř. Je tedy spousta zastánkyň něžného pohlaví, jež každý měsíc čelí nepříjemným bolestem prsou i hlavy, podrážděnosti, nevolnosti, nadýmání nebo zadržování vody v těle. Lékem na takové prokletí může být melasa, v níž obsažené živiny tlumí mnohé z těchto příznaků.

Méně stresu, více dobré nálady

Odborníci na základě několika studií poukazují rovněž na to, že černý a sladký sirup funguje jako vynikající zprostředkovatel vitaminu B6. Ten přispívá k produkci serotoninu neboli hormonu štěstí, takže snižuje hladinu stresových hormonů, navozuje pocity radosti a zlepšuje spánek. Nutno dodat, že „bé šestka“ má prý prsty také ve zvyšování sexuální touhy.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat