Prostreno.cz

Padla na vás vlna únavy. Pozor možná vám hrozí nedostatek železa

Minerály a vitaminy jsou pro lidský organismus nepostradatelné a nejjednodušeji je můžeme získat z pestré stravy. Přesto mnozí z nás stále trpí nedostatkem a to by rozhodně neměli podceňovat. Například i obyčejná únava může signalizovat nedostatek železa. Hlídáte si přísun tohoto minerálu? Poznejte všechny jeho funkce v organismu a ujistěte se, že ho máte dostatek.

Význam železa by rozhodně neměl být podceňován. Železo je důležité pro správný růst lidského těla a udržení pevného zdraví. Je to nezbytná proteinová složka pro metabolismus a lidské tělo ho potřebuje k tvorbě červených krvinek. Lidské tělo je schopno uchovat až 25 % tohoto minerálu pro případné budoucí použití, zejména v případech nedostatečného příjmu tohoto minerálu ze stravy.  

V našem těle se v hemoglobinu a myoglobinu nachází asi 70 % železa. Hemoglobin je primárním transportérem kyslíku z plic do tělesných tkání, zatímco myoglobin je ve svalových buňkách a umožňuje přijímání, skladování, transport a uvolňování kyslíku.  

Výstražné signály

Nedostatek železa často způsobuje těžku formu únavy, tělesnou slabost a s tím přicházející i další zdravotní potíže. Lidé, kteří trpí jeho nedostatkem, nemohou optimálně vykonávat běžné rutinní záležitosti. Ženy a děti potřebují více železa než muži, a proto jsou i více náchylné k chudokrevnosti. Silný nedostatek může způsobit progresivní kožní onemocnění, které doprovází křehkost nehtů a nadměrnou hladkost jazyka. Enzymatické procesy, které vyžadují železo a bílkoviny, se zastaví a metabolismus těla se může zpomalit, nebo dokonce zcela vypnout. Nedostatek železa a s tím spojená anémie je považována za nejběžnější celosvětovou výživovou nedostatečnost. Přitom získat železo z potravy není vůbec složité. 

Důležité zdroje železa

Železo se nachází v luštěninách, čočce, sójových bobech, listové zelenině, obilovinách, špenátu, brokolici a tak dále. Případně můžete sáhnout po doplňku stravy, kde je velmi efektivní kombinace s vitaminem C, který napomáhá absorpci železa v těle. Železo má v našem organismu velmi důležité funkce, zde pro vás máme hned několik procesů, na kterých se železo podílí 

Zvyšuje tvorbu hemoglobinu

Tvorba hemoglobinu je hlavní funkcí tohoto minerálu. Nejenže je součástí hemoglobinu, ale pomáhá také při transportu kyslíku do tělních buněk. Tvorba hemoglobinu je klíčová pro lidské zdraví a zabraňuje vzniku anémie.  

Zlepšuje svalové funkce

Železo je důležitý prvek také pro zdraví svalů. Je přítomen ve svalových tkáních a pomáhá zajistit dodávání kyslíku potřebného ke správné funkci svalové tkáně. Bez něj svaly ztrácejí svoji pevnost a pružnost. Svalová slabost je jedním z nejzřetelnějších příznaků anémie. 

Zvyšuje mozkové funkce

Zvýšený výkon mozku je také jednou z mnoha zásluh železa. Vzhledem k tomu, že přívod kyslíku v krvi je podporován železem a mozek používá přibližně 20 % kyslíku z krve, je přímo spojeno se zdravím mozku a jeho funkcemi. Správný tok krve v mozku může stimulovat kognitivní aktivitu a pomáhá vytvářet nové neurální cesty k prevenci kognitivních poruch, jako je demence a Alzheimerova choroba, takže příjem železa a jeho následná oxygenace mozku je zásadní. 

Reguluje teplotu těla

Železo je důležitým prostředníkem pro regulaci tělesné teploty. Zajímavostí je, že má schopnost regulovat se podle absorpční kapacity těla. Udržování stabilní tělesné teploty znamená, že enzymatické a metabolické funkce mohou probíhat v optimálním a nejúčinnějším prostředí a teplotách. 

Léčí chronické nemoci

Železo pomáhá také při léčbě chronických poruch, jako je selhání ledvin, anémie a dalších chronických onemocnění střevního a vylučovacího systému.   

Syntéza neurotransmiterů

Aktivně se podílí na syntéze řady základních neurotransmiterů, jako je dopamin, epinefrin a serotonin. Tyto chemické látky hrají klíčovou roli v různých činnostech zahrnujících neurony a lidský mozek. 

Eliminuje únavu

Dostatek železa také odstraňuje nevysvětlitelnou nebo chronickou únavu, která se může vyskytnout jak u mužů, tak u žen. Protože je důležitou složkou hemoglobinu, jeho nedostatek je přirozenou příčinou únavy. 

Zvyšuje imunitu

Železo má nezastupitelnou úlohu v obranyschopnosti organismu. Tělo je tak dostatečně odolné, aby bojovalo proti celé řadě onemocnění a infekcí. Červené krvinky jsou nezbytné k dodáváním potřebného kyslíku poškozeným tkáním, orgánům a buňkám. Bez nich by nebyl žádný hemoglobin, bez hemoglobinu by nebyl kyslík. Hojivý proces se bez toho neobejde.  





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat