Prostreno.cz

Sběr meduňky lékařské právě vrcholí

Že meduňka je dobrá jenom tehdy, když se vám nedaří usnout? Co vás nemá! Stejně dobře zabere i v případě silných menstruačních bolestí, žaludečních potíží nebo „děravé“ paměti. Tím ale výčet jejích pozitivních vlastností teprve začíná!

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je velice oblíbenou bylinkou původem ze Středomoří. Některé prameny však uvádějí, že ji pěstovali jako první obyvatelé Přední Asie, a to kolem roku 960. Co je na tom pravdy, těžko soudit. Nejdůležitější je však to, že lidově nazývaná medunice, medlinka, doubravice či planá máta, se dostala i do našich končin. Víte, že právě teď by se měla sklízet? K čemu všemu se hodí a jak ji správně sušit?

Poklad z našich zahrádek, co je k mání

Meduňka lékařská se pěstuje na zahrádkách, vyšlechtěné odrůdy pak i na polích, a to vždy ve větším množství. Sbírají se listy nebo nať, vždy ještě před kvetením, popřípadě na jeho začátku, což je období od června až do července. Nutno zmínit, že v době sběru by měly být rostliny vysoké 20 až 30 centimetrů. Málokdo ví, že v horkých dnech se obsah jejich léčivých silic snižuje, proto doporučujeme vyrazit na lov za chladnějšího počasí. Získaný materiál se následně suší ve stínu či umělých podmínkách, ideálně při teplotě do 35 stupňů Celsia. Co všechno tato rostlina dokáže?

Stopka migrénám i rozbouřenému trávení

Meduňka má utišující účinky při některých formách astmatu a srdečních neurózách. Bývá však také doporučována při neurastenii, což je chronický únavový syndrom. Vhod přijde i tehdy, když se „ozvou“ žaludeční potíže, jelikož snižuje svalové napětí tlustého střeva. Medunice má rovněž posilující účinky na mozek, kardiovaskulární systém i dělohu, proto je obzvláště vhodná pro ženy. Z části i kvůli tomu, že dokáže utlumit i ty nejsilnější menstruační bolesti. Co tam máme dál?

Lék na dlouhověkost i sloní paměť? Možná

Přírodní zázrak s citronovou vůní je podle lidových léčitelů povzbuzujícím prostředkem na fyzické i duševní zdraví, takže je považován za elixír dlouhého života. Meduňka má antibakteriální a antivirové vlastnosti, zatne tipec migrénám, uklidňuje podrážděné nervy a příznivý vliv má i na paměť. Zároveň preventivě působí proti chudokrevnosti, a budete-li chtít, ráda vám pomůže při nespavosti.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat