Prostreno.cz

Hrst ořechů každý den zvýší produkci spermií

Muži toužící po dětech by si denně měli dopřávat ořechy. Nejkvalitnější jsou vlašské, ale také mandle či ty lískové jsou výborným zdrojem živin, které podporují produkci spermií. Podle nových experimentálních výzkumů jen hrst zmíněných ořechů zvýší produkci spermií o dvacet procent. A to může být s ohledem na plodnost dost podstatný rozdíl.

Ořechy bohaté na omega-3 mastné nenasycené kyseliny, antioxidanty a foláty podporují životnost spermií, zvyšují jejich pohyblivost a také snižují riziko vzniku defektů.

Vědci z Tarragony ve Španělsku provedli experiment. Polovině mužů dávali běžnou západní stravu, polovině k tomu denně přidávali šedesát gramů mandlí, lískových a vlašských ořechů. Na konci čtrnáctitýdenní studie měli muži z druhé skupiny o dvacet procent více spermií, ty byly také hbitější, životaschopnější a méně poškozené.

„Máme stále více důkazů o tom, že zdravý životní styl zahrnující také vyvážený jídelníček, je nezbytný pro plodnost muže,“ uvedl doktor Albert Salas-Huetos z Univerzity Rovira i Virgil v Tarragoně.

Nástraha pro spermie

Vědět, co může plodnost mužů podpořit, je jistě důležité. Ovšem pánové, kteří se snaží stát otci, by měli také vědět, co jejich spermiím škodí. A podle některých výzkumů budou zklamaní především milovníci alkoholických nápojů. Nárazová konzumace většího množství i pravidelné pití množství alkoholu je totiž prokazatelně škodlivá. Dánští specialisté na plodnost mužů dokonce tvrdí, že to, co je považováno za bezpečné množství alkoholu, může škodit spermiím.

Podle jejich výzkumů už čtyři velká piva týdně zhorší kvalitu spermatu. Vyjádřeno v čistém alkoholu to znamená více než 7,5 mililitru etanolu konzumovaného týdně. A čím více samozřejmě muži pijí, tím je negativní vliv alkoholu na produkci spermií vyšší.

Pravidelná konzumace většího množství alkoholu negativně ovlivňuje pohlavní hormony v těle mužů a zdraví jejich spermií… Čím více muž pije, tím méně spermií tvoří a tím jsou tyto spermie méně kvalitní,“ tvrdí dánští vědci.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3739674/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat