Prostreno.cz

Tělové máslo. Z čeho vlastně je a k čemu slouží

Pro jednotlivce, kteří mají suchou a citlivou pokožku, může být výzva najít účinné tělové mléko a hydratační krém. Co když ale do kategorie první pomoci nespadá ani jedno jmenované? Řešení možná nabízí tělové máslo!

Tělové máslo je jakýsi zvlhčovač, který je často silnější než většina tradičních pleťových mlék. Obvykle obsahuje přírodní složky, jako je kakaové máslo, bambucké máslo, rostlinný či kokosový olej. Ti, kdo jej používají, na něm oceňují hlavně výraznější aroma a mnohem delší výdrž, která pomáhá při ochraně pokožky. Obecně jsou tělová mléka navržena tak, aby se rychle absorbovala a zároveň poskytla okamžitou úlevu suché a podrážděné pleti. Existuje přitom mnoho dalších rozdílů mezi tělovým máslem a jinými mléky nebo krémy. Tady jsou!

Másla versus krémy a mléka. Existuje vítěz?

Jak již bylo zmíněno, tělové máslo je mnohem silnější než dostupné krémy. Je v něm, kromě jiného, ukrytý nosný olej, jež „drží pospolu“ životně důležité živiny. Asi není nutné připomínat, že přírodní ingredience používané v tělovém másle jsou extrahovány z rostlin, přičemž každá má svou vlastní jedinečnou strukturu.

Mnoho lidí používá tělové máslo v nejvíce namáhaných oblastech, jako jsou lokty, ruce či paty, ale vesměs může být naneseno i na rty. Platí přitom, že každá značka tělového másla má často vlastní speciální složky, které uživateli poskytují více živin. To vysvětluje i fakt, že některé druhy se vstřebávají velmi rychle, zatímco ty druhé mohou na pokožce zanechat mastnou bariéru.

Pleťové krémy

Pleťové krémy většinou nejsou tak husté jako másla. Ano, sice obsahují podobné složky, nicméně je v nich více přísad na bázi vody. Aloe a bylinné infuze patří k běžným složkám, stejně jako vosky nebo zahušťovadla (například borax nebo xanthanová guma čili E415, jemný prášek získaný kvašením cukru, který funguje dobře coby zahušťovadlo, stabilizátor emulzí, kondicionér a zvlhčující látka).

Tělová mléka

Mléka jsou nejlehčí z hydratačních prostředků, ovšem s kratší „trvanlivostí“ „Body lotion“ podle všeho neposkytuje dostatečnou vlhkost pokožce, i když paradoxně obsahuje nejvíce vody. Vesměs se jedná o typické kombinace oleje a vody, což znamená, že někdy stačí pár kapiček potu – a stopy po jeho použití berou za své. Takže, která z těchto tří voleb je vlastně nejlepší?

Každý má jinou pleť, proto je nutné při hledání správného hydratačního prostředku přihlédnout k individuálním potřebám. V případě mastné pleti se jeví jako ideální pleťové mléko, ta suchá zase nejspíš ocení účinnější krém nebo máslo. Například to bambucké je pro citlivou a suchou pleť naprosto ideální. Zároveň poskytuje úlevu od spálenin, psoriázy a ekzému. Bambucké máslo zpomaluje stárnutí a vyhlazuje vrásky. To stoprocentně čisté je vhodné k péči o obličej, tělo i vlasy, hodí se však také na vaření a pečení (nahrazuje klasické a kakaové máslo). Jeho nevýhodou však může být vyšší cena.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat