Prostreno.cz

Co všechno vám může způsobit nadměrné pití kávy, čaje nebo džusu

Ve známém úsloví, že všeho moc škodí, je velký kus pravdy. A když přijde řeč na přehnanou náklonnost ke třem hodně oblíbeným nápojům, platí to dvojnásobně! Kdy může škodit ovocný nektar a co můžete nalézt na dně šálku s černým zlatem?

Že džus je zdraví prospěšný? Ano, ovšem má to jednu podmínku – s jeho spotřebou se to nesmí přehánět. Stejné je to i v případě kávy a vychvalovaného zeleného čaje. Co se stane, když překročíte únosnou mez těchto nápojů? O všech neblahých následcích byste asi vážně měli vědět…

Džus jako dobro ve sklenici? Jak se to vezme

Vnímáte ovocné džusy jako adekvátní náhradu čerstvých plodů? Pokud je vaše odpověď kladná, musíme vás upozornit na to, že to není úplně dobře. Pravda je taková, že vámi preferované výrobky jsou pouhé separáty ovocných šťáv, většinou zbavené vlákniny, které procházejí procesem konzervace a balení, přičemž dochází ke ztrátě podstatného množství účinných látek a vitaminů.

Ať už hovoříme o zeleném či černém, čaj je považován za jeden z nejzdravějších nápojů na světě. Ovšem pozor pouze za předpokladu, že ho člověk popíjí střídmě a nepřekračuje denní doporučovanou dávku, která se pohybuje v rozmezí třech až čtyřech šálků. Tohoto „přídělu“ se zřejmě nedržel jistý muž z amerického Arkansasu.

Zahraniční média před nedávnem informovala o tom, že zmíněný nešťastník se ocitl na pohotovosti s podezřením na selhání ledvin. Důvod? Příliš mnoho čaje. Horký nápoj totiž obsahuje oxalát, což je chemická sloučenina, která ve větším množství nahrává vzniku ledvinových kamenů a to se dotyčnému stalo osudným. Litry čaje však mohou ublížit i osobám citlivým na kofein. A když už jsme u něj…

Káva? Ne vždy je k užitku

Na černé zlato se při únavové krizi spoléhá mnoho z nás – a nejen po ránu. Dospělý jedinec by podle lékařů měl „spořádat“ maximálně 400 mg kofeinu denně. Čistě pro představu, odpovídá to asi čtyřem šálkům (nebo dvěma plechovkám „energeťáku“). Pokud tuto hranici budete dlouhodobě překračovat, můžete „vyfasovat“ pálení žáhy, poruchy srdečního rytmu, křeče i svalové záškuby, neklid, úzkost, dehydrataci nebo zažívací potíže. Tak pozor na to!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat