Prostreno.cz

Lze při vaření nahradit olej máslem? Poznejte i další alternativy

Jsou chvíle, kdy není k dispozici žádný olej na vaření nebo smažení. Čím se dá nahradit? Lidé většinou sahají po másle. Dělají ale dobře?

Kuchaři se zajímají, zda mohou používat máslo jako náhražku oleje. No, pravda je taková, že záleží na situaci. Takové máslo olej hravě zastoupí – když se jedná o pečení. Pokud v receptu na chléb nebo vdolky stojí, že jsou nutné 3 lžíce olivového oleje nebo 4 polévkové lžíce rostlinného oleje, můžete olej nahradit 1/4 šálku másla. Chcete-li péct koláč, dodržujte stejný poměr másla a oleje – přesně tak, jak stojí v původním receptu. Podobně to funguje i u dortů, akorát se ujistěte, že používáte nesolené máslo, které nezmění chuťový profil dortu.

Co se týče smažení, máslo není vůbec vhodné na tepelnou úpravu, začne se totiž přepalovat již při 110 stupních Celsia. A ani jeho nutriční profil není příliš lichotivý. Obsahuje totiž nasycené tuky a cholesterol, které zdraví příliš neprospívají. V podstatě je možné máslo místo oleje použít (v případech uvedených výše), nicméně není to nejšťastnější volba. Zde jsou možnosti, které se výživovým poradcům v rámci pečení jeví jako vhodnější.

Cuketa

Ano, při pečení je cuketa naprosto výborná, neboť se využívá její přírodní vlhkost. Zkuste vyměnit šálek oleje za stejné množství nastrouhané cukety. Uvidíte, že vám jídlo bude chutnat o něco lépe!

Jablečné pyré

Jablečné pyré je další vynikající volbou, která díky přírodní vlhkosti báječně nahrazuje kdejaký olej. Vyniká nízkým obsahem kalorií a tuků, a pokud se použije například v dortu, jeho chuť se sice trochu pozmění, ale možná i k lepšímu. Nahraďte každý šálek oleje třemi čtvrtinami šálku pyré. Pomoci si můžete i švestkovými povidly, nicméně počítejte s tím, že dojde k výrazné změně barvy těsta.

Jogurt

Jakýkoli druh jogurtu lze použít coby náhražku oleje v koláčové směsi. Jestli jej skutečně vytáhnete z ledničky, myslete na to, že je třeba snížit množství jiných tekutin v receptu. V opačném případě se může stát, že se směs stane příliš vlhkou. A co poměr? Na každý šálek oleje připadne jeden šálek jogurtu.

Olejová náhražka pro vaření

Ptáte se, čím olej nahradit v případě, že kuchtíte? Za vhodnou alternativu se považuje ten avokádový, který je extrémně bohatý na omega-3 mastné kyseliny a vitamin E, což z něj činí velmi zdravou náhražku běžného oleje. Tento olej také pomáhá při snižování hladiny cholesterolu v těle a může se pochlubit kouřovým bodem 271 °C. Lze tedy na něm i smažit.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat