Prostreno.cz

Proč pít třešňový džus a jaké je optimální množství

Letos už je po třešních, nicméně takový třešňový džus rozhodně není k zahození! Proč se díky němu lépe vyspíte a z jakého důvodu je vhodné pít jej po tréninku?

Kdo třešňový džus vyloženě miluje? Třeba sportovci. Ti znalí totiž vědí, že snižuje bolesti svalů po cvičení, zlepšuje spánek a zmírňuje bolesti způsobené artritidou. Díky přítomnosti melatoninu a antioxidantů dochází k léčbě zánětů, a mluvit se dá i o prevenci proti oxidativnímu poškození. Je však nutné podotknout, že 240 ml této šťávy poskytuje 25 g cukru a 140 kalorií. Navzdory tomu existuje mnoho důvodů, proč třešňový džus pít. A tady jsou některé z nich.

Zotavení po tréninku

Maraton, či třeba jen náročný fyzický trénink? Studie prokázaly, že pokud po workoutu vypijete 1 šálek třešňového džusu, může dojít ke snížení poškození svalů a zmírnění bolestí. Fitness trenéři dokonce doporučují pít tento džus dvakrát denně alespoň pět dní před velkou sportovní událostí. Myslete na to, až budete chtít pokořit osobní rekordy!

Možná vás ke konzumaci přesvědčí i fakt, že 2 až 3 šálky této šťávy denně zabraňují poškození svalů. A jelikož je třešňový nektar dobrým zdrojem antioxidantů, který snižuje zánět v těle a zmírňuje bolesti kloubů, hodí se i pacientům s osteoartrózou. Ve skutečnosti lékaři potvrzují, že konzumace „tekutých třešní“ po dobu 21 dní účinně snižuje zánět i bolest. Přitom stačí vypít 0,5 až 1 litr nápoje denně.

Lepší spánek

Třešně jsou dobrým zdrojem hormonu nazývaného melatonin, který reguluje spánek. Studie přitom potvrdily, že dospělí, kteří se chtějí v klidu vyspat, by měli vypít sklenici (250 ml) třešňové šťávy 86 minut před ulehnutím do postele. Tento rituál lze přitom denně opakovat.

Posílená imunita

Třešně je silný antioxidant, který působí proti virům, bakteriím a infekcím. Tato schopnost z ní dělá užitečného spojence při podpoře imunitního systému.

Regulace metabolismu a boj s tukem

Jedna studie ukázala, že antokyany, což jsou typy flavonoidů zodpovědných za červenou barvu třešní, působí proti rozvoji obezity. Další studie odhalila, že třešně mohou přispět ke snížení zánětu a břišního tuku a snížit riziko metabolického syndromu. Pochopitelně však platí, že by se ideálně mělo jednat o čistou šťávu bez přidaného cukru. Od běžného džusu koupeného v obchodě rozhodně nečekejte zázraky!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat