Prostreno.cz

Od menstruačních bolestí uleví rychle i sladká melasa

Melasa je hustý viskózní vedlejší produkt získaný zpracováním cukrové třtiny a cukrové řepy. Její viskozita a hutná struktura vedly ke vzniku známého přirovnání „je pomalý jako melasa“. Tahle mazlavá a lepkavá dobrota překvapuje svými přínosy pro zdraví. Jak může pomoci během menstruace?

Historicky poprvé se se melasa začala vyrábět v Karibiku, odtud byla během počátku 20. století dovezena do Spojených států. Dnes se ve velkém měřítku zpracovává v Thajsku, Indii, na Tchaj-wanu, v Brazílii, na Filipínách a právě ve Spojených státech. Mnozí ji používají jako sladidlo, nicméně zasvěcení vědí, že funguje i coby lék na široké spektrum zdravotních problémů. Jakých? V tomhle je její síla!

Antioxidační vlastnosti

Výzkumné studie ukázaly, že tmavá melasa obsahuje vyšší množství antioxidantů – ve srovnání s rafinovaným cukrem, kukuřičným sirupem, surovým třtinovým cukrem a dalšími snadno dostupnými sladidly. Tyto antioxidanty chrání tělo před oxidačním poškozením spojeným s rakovinou, kardiovaskulárními poruchami a degenerativními chorobami. To z ní činí mnohem lepší alternativu rafinovaného cukru.

Zabraňuje menstruačním křečím

Melasa je dobrým zdrojem železa, proto ji ocení hlavně ženy při menstruaci, které jsou kvůli ztrátě krve ohroženy nedostatkem tohoto prvku. Železo zabraňuje různým poruchám, jako je menoragie, která způsobuje nadměrný průtok krve. Minerály, jako je hořčík a vápník, které se v melase vyskytují, zároveň zabraňují srážení krve, zmírňují menstruační křeče a udržují zdraví děložních svalů.

Zlepšuje sexuální zdraví

Tmavá melasa je bohatá na stopové množství minerálního manganu, který pomáhá při zdravé produkci pohlavních hormonů. Hraje také zásadní roli ve fungování nervového systému, prevenci vzniku krevních sraženin a produkci energie z bílkovin a sacharidů. Nedostatek manganu může vést k neplodnosti, celkové únavě a slabým kostem.

Udržuje kosti zdravé

Melasa je dobrým zdrojem vápníku, jenž hraje důležitou roli při udržování zdraví kostí, fungování enzymového systému, odstraňování toxinů z tlustého střeva a při funkci buněčné membrány.

Léčí revmatismus

Protizánětlivé a antioxidační vlastnosti melasy z ní činí spolehlivý lék pro léčbu revmatismu a neuralgie. Stačí zařadit ji do jídelníčku.

Stabilizuje hladiny krevního cukru

Tmavá melasa stabilizuje hladiny cukru v krvi. Pomáhá zpomalovat metabolismus glukózy a sacharidů, což následně představuje menší produkci inzulínu. Díky draslíku také zabraňuje vyčerpání těla, pomáhá zmírnit příznaky akné (to má na svědomí kyselina mléčná), podporuje zdravý růst tkání, zvyšuje tvorbu červených krvinek a udržuje hladinu hemoglobinu. Ten zase hraje klíčovou roli při dodávání kyslíku z plic do jiných částí těla. Melasa zároveň obsahuje hořčík, který pomáhá při fungování nervového systému. Čekali byste to od sladidla?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat