Prostreno.cz

Potraviny, které vás rychle zchladí během horkého dne

Horké a slunečné dny. Co víc si přát? I s létem jsou však spojené nepříjemné okamžiky! Společně s vysokými hodnotami totiž přichází dehydratace, neustále pocení či ztráta koncentrace. Co s tím? Nejenom ledová sprcha nebo bazén pomohou! Vsaďte na správné jídlo a pití!

To, co přijímáte ve formě potravy, může dost zásadně ovlivnit, zda se budete v tropickém počasí cítit příjemně – nebo naopak. Tušíte, které suroviny pomáhají ulevovat od nepříjemného pocení a dalších reakcí organismu, který chtě nechtě musí fungovat i ve vysokých teplotách? Odborníci doporučují třeba tyhle…

Banány, exotika na předpis

Pitný režim trochu jinak? V případě žlutého tropického ovoce žádný problém, neboť obsahuje přibližně 75 % vody – a to i přes to, že vám možná nepřijde nijak zvlášť osvěžující. Kromě vláhy je plod banánovníku bohatý také na draslík, který neodmyslitelně patří do „povinné letní výbavy“. Tato minerální látka se totiž podílí na regulaci ztráty tělesných tekutin zapříčiněnou nadměrným pocením.

Zelenina. Zapomeňte ale na tepelnou úpravu

Stejně jako v případě banánů, i čerstvá syrová zelenina představuje cenný zdroj pro život nezbytné čiré tekutiny. Nedělejte však tu chybu, že se o tuhle výhodu necháte připravit vařením, smažením nebo grilováním. Kdepak! Přírodní dary, které si přinesete domů, jednoduše nakrájejte na talíř a ihned si na nich pochutnejte. I tohle je totiž způsob, jak zchladit své útroby a předejít dehydrataci!

Koření jako první pomoc

Jestliže si připravujete maso na gril, nezapomeňte ho pořádně okořenit – třeba chilli, pepřem nebo kari. Je všeobecně známo, že po požití kořeněných jídel se lidské tělo zahřívá. Říkáte si, že tohle za žádnou cenu nechcete? Ale ano! Váš organismus se začne okamžitě potit, což je pro něj přirozená forma ochlazování. Chvíli to možná bude nepříjemné, ale záhy zjistíte, že to byl dobrý tah.

Čemu se naopak vyhnout?

Když už mluvíme o příjmu tekutin, odborníci doporučují vyhnout se až příliš vychlazeným nápojům. Ty pro organismus představují pořádný šok. V rámci přežití se tak tělo začne zase oteplovat. Až vás tedy dostihne žízeň, klidně si dopřejte mátový či zelený čaj. Ten samozřejmě nepijte úplně horký, ale vyčkejte, až bude mít příznivější teplotu. Věřte, že výsledek bude lepší, než kdybyste do sebe „na ex“ nalili půl litru ledové minerálky!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat