Prostreno.cz

Nevyhýbejte se máku. Reguluje krevní tlak a zmírňuje bolest

Ruku na srdce, jak často jíte mák? Mák je tak trošku už doména našich babiček, v poslední době už ho mnoho z nás v domácnosti vůbec nevede. Sice je nepříjemné jak mák „leze do zubů“, ale nabízí našemu tělu hned několik benefitů a občasná konzumace není vůbec od věci. Poznejte všechny přínosy máku a zakousněte se ještě dnes třeba do makového koláčku.

Mák se pěstuje téměř po celém světě. Nejčastěji je uváděným druhem v rámci této podčeledi takzvaný opiový mák nebo máslový mák. Zdá se, že mák pochází ze Středomoří, ale nyní se rozrůstá v celé východní Asii a mnoha částech Evropy. Tyto malé květiny produkují jedlé drobné, ledvinové semeno známé jako mák. Maková semena se běžně využívají celá, dále je v oblibě mák mletý a v poslední době stoupá obliba i makového oleje.

Co obsahuje?

Mák má vysoké množství polynenasycených tuků a zároveň nízkou hladinu cholesterolu a sodíku. Je dobrým zdrojem vlákniny, vápníku, železa, hořčíku, fosforu a draslíku. Semena jsou nabitá vitaminy jako je vitamin C, B1 a B2. A jaké jsou jeho účinky?

Analgetické účinky

Nejčastěji studovaným a i diskutovaným účinkem máku jsou jeho analgetické vlastnosti. Morfin je jednou z jeho primárních aktivních složek a jak víte, je to silný lék proti bolesti – v nemocnicích používaný jeden z nejsilnějších. Pokud konzumujete mák v mírném množství, přispívá ke zmírnění malých bolestí, jako je například bolest hlavy. Bohatá kombinace živin obsažených v máku, včetně zinku, může pomoci zlepšit metabolismus a tím urychlit i proces hojení.

Pro klidný spánek

Jeho sedativní schopnosti oceníte i při nespavosti. Ze semen máku si můžete připravit před spaním čaj. Ohřejte hrnek mléka spolu s 1–2 lžícemi makových semen, nechte několik minut odstát a poté vypijte před spaním. Maková semena mají vysoký počet alkaloidů, které snižují hladinu kortizolu v těle a snižují stres.

Zlepšuje imunitní systém

Vědecké studie přímo spojují zinek se zlepšením síly imunitního systému. Tento minerál, nalezený na významných úrovních v máku, může stimulovat produkci bílých krvinek a zvyšovat reakci těla na cizí bakterie a patogeny.

Pro zdraví srdce

Jedním z dalších klíčových minerálů v máku je železo, které je nedílnou součástí krvetvorby, konkrétně červených krvinek. Zvýšením příjmu železa můžete zvýšit průtok krve, čímž zvyšujete okysličení důležitých částí těla. To může snížit příznaky anémie, zvýšit hladinu energie a urychlit proces hojení.

Podpoří trávení

Pokud trpíte zácpou nebo průjmem, potřebujete doplnit tělu vlákninu. Mák má překvapivě vysokou úroveň vlákniny, která může pomoci nejen pevné stolici, ale podporuje i peristaltický pohyb střev.

Reguluje krevní tlak

Analgetické a anestetické vlastnosti máku mohou chránit zdraví srdce i jiným způsobem. Draslík nacházející se v semenech působí jako vazodilatátor, uvolňující napětí v tepnách a cévách a zároveň podporuje normální průtok krve v celém těle. To může pomoci zabránit rozvoji aterosklerózy a následným problémům se srdcem, jako jsou mrtvice a infarkt.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat