Prostreno.cz

Rozmarýn nepatří jen do kuchyně

Pronikavá vůně a skvělá chuť. To jsou typické rysy rozmarýnu. Tato bylinka pochází ze Středomoří, je nepostradatelnou součástí provensálského koření a v kuchyni už zřejmě nikoho nepřekvapí. Neslouží však jenom k dochucování! Skrývá se v ní mnohem více! Tušíte, jak jinak se dá zužitkovat?

Ne nadarmo se celým jménem nazývá „rozmarýn lékařský“. Má velké množství zdravotních benefitů! Především zlepšuje paměť a napomáhá k udržení pozornosti. Také se vám s jeho pomocí bude lépe trávit. Umí to ale mnohem víc! S čím vším si ví rady?

Posílení imunity

Rozmarýn dodá tělu prospěšné látky a zlepší obranyschopnost! Možná by vás to ani nenapadlo, ale „rosmarinus officinalis“ je přímo zásobárnou vitaminů, minerálů a antioxidantů! Čerstvý je velmi bohatý na vitamin A, vitamin C a vitamin B6. Rovněž obsahuje spoustu minerálů – hořčík, vápník, měď, železo a mangan. A nechybí mu ani antioxidanty – diterpen, eukalyptol, bornylacetát a další. Zdraví v každé větvičce? Vypadá to tak!

Ženské problémy

Velmi dobře si tato rostlina, ve starověku přezdívaná „mořská růže“, dokáže poradit i „dámskými“ problémy. Zvláště pomáhá při vaginálních výtocích. Existují dvě možnosti, jak si ji připravit. Napoprvé si můžete přichystat silný odvar a provést výplach intimních partií. Výsledek se dostaví téměř okamžitě! Druhou možností je pít čaj. Rozhodnete-li se pro tuto variantu, musíte vydržet. Účinky se zcela jistě projeví, bude to však trvat o něco déle.

Stres

Potřebujete si vyčistit hlavu a zbavit se stresu? Vsaďte na aromaterapii, a jakožto hlavní přísadu zvolte léčivou bylinu s vůní Středomoří. Její aroma kladně působí na zlepšení nálady a zklidnění mysli!

Detox

Tuto bylinku z čeledi hluchavkovitých lze označit za diuretikum. To znamená, že působí močopudně a potopudně. Osvědčí se tedy jako spolehlivá výpomoc při detoxikaci organismu. Efektivně z těla vyplaví toxiny, soli a patogeny! Tak dejte této rostlince s fialovými květy šanci a očistěte se!

Růst vlasů

Toužíte po pořádné kštici? Tak to by vám na poličce v koupelně rozhodně neměl chybět rozmarýnový olej. Ten totiž podporuje růst vlasů, ale také díky tomu, že zvyšuje mikrocirkulaci celého povrchu hlavy, léčí lupy a suchou citlivou pokožku! Používejte ho jako poslední fázi při mytí vlasů. Nechte chvíli působit a důkladně opláchněte.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.herbslife.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat