Prostreno.cz

Na otravnou škytavku pomůže kopr

Zavařujete a nakládáte ovoce a zeleninu? Tak určitě používáte kopr. Toto aromatické koření není jen výtečným dochucovadlem, ale i lékem. Díky němu se dá klidněji spát a jíst. A dokonce zkrotí i škytavku!

Kopr, vědecky známý jako Anethum graveolens, je po stovky let používán pro kuchařské a léčebné účely, přičemž se zpracovávají jak semena, tak i listy. Kromě toho, že pokrmům dává silnou, ostrou chuť, může se pochlubit mnoha léčebnými vlastnostmi.

Zdravé účinky kopru jsou v podstatě „postavené“ na přítomnosti organických sloučenin, vitaminů a minerálů. Za všechny jmenujme významné množství vitaminů A a C, stopové množství folátu, železa a manganu. A co konkrétního od kopru čekat? Tyhle schopnosti mu nejsou cizí!

Podporuje trávení

Esenciální oleje, které se v kopru ukrývají, stimulují a aktivují sekreci žluče a trávicí šťávy. Tyto oleje také podporují peristaltický pohyb střeva, usnadňují průchod střevních pohybů, ulevují od zácpy a zabraňují nadměrné plynatosti.

Zabraňuje nespavosti

Zmíněné esenciální oleje mají zvláštní a silné vlastnosti. Jsou současně stimulující, sedativní a hypnotické. Flavonoidy a komplex vitaminu B v kopru aktivují sekreci některých enzymů a hormonů, které mají uklidňující účinky. Pokud tedy špatně spíte, ve druhé polovině dne jezte jídla obsahující tuto rostlinu z čeledi miříkovitých.

Zlepšuje zdraví kostí

Obsah vápníku v kopru znamená, že je toto oblíbené koření důležitým prvkem při ochraně před ztrátou kostní hmoty a snížením minerální hustoty kostí. Ostatně, osteoporóza každoročně postihuje miliony lidí a vápník spolu s dalšími důležitými minerály je klíčovým prvkem správného růstu a vývoje kostí.

Řídí diabetes

Kopr je již dlouho spojován s diabetem a řízením hladiny inzulinu. Navzdory skutečnosti, že výzkum je v této oblasti poněkud omezený, některé studie ukázaly, že uvedená bylinka přispívá ke snížení výkyvů lipidů v séru a hladin inzulinu. Zkrátka a dobře, pro diabetiky je kopr „jako dělaný“!

Podporuje imunitu

Kopr je známý svojí antimikrobiální aktivitou. Bylo prokázáno, že zabraňuje infekcím v celém těle. Pokud jste se například poranili o nůž, zvyšte jeho příjem….

Uklidňuje škytavku

Škytavka se vyskytuje z různých důvodů, ale především je na vině podráždění bráničního nervu, přeplněný žaludek, sycené nápoje, emoční stres či dokonce alergie. Kopr v těchto případech působí jako sedativum, které škytavky zbavuje.

Léčí průjem

Pokud jde o poruchy trávení, kopr může být velmi užitečný, protože má velmi dobré trávicí vlastnosti. Je-li vám ouvej, neváhejte se na něj obrátit.

Kopr zároveň podporuje močení, pomáhá při odstraňování toxinů, přebytečných solí a vody z těla. Navíc je karminativní (pomáhá odstraňovat přebytečný plyn) a antispasmodický (zabraňuje křečím). Také stimuluje laktaci a endokrinní sekrece, zvyšuje libido (díky přítomnosti argininu) a v neposlední řadě zajišťuje zdraví kostí a zubů, neboť je dobrým zdrojem vápníku. Tak co, ještě s ním při zavařování budete šetřit?

Zdroj: healthline.com





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat