Prostreno.cz

Skrytý cukr je téměř ve všech potravinách

Nadváhou trpí v České republice dle statistik 47 % procent mužů a 33 % žen. Ta může být způsobena i konzumací potravin, u kterých byste nečekali, že obsahují cukr. Ten skrytý najdete v jogurtech i omáčkách na těstoviny.

Nadváha a obezita postihuje vysoké procento obyvatelstva naší planety. Je to způsobeno sedavým způsobem života a také nadbytečným příjmem tuků a cukrů. Velmi zákeřné jsou skryté cukry, jejichž příjem si mnohdy ani nemusíte uvědomit. Ve vyvážené stravě je doporučený příjem této látky 90 gramů. Je zde započítaný i cukr obsažený v ovoci nebo v dalších potravinách, ve kterých by ho člověk ani nečekal.

Předejít nadměrné konzumaci cukrů v balených potravinách můžete čtením etiket, avšak i tady číhají nástrahy v podobě jeho různých forem, které jako laik nemusíte rozklíčovat. Kalorie navíc očekávejte u popisku obsahujícího pojmy: kukuřičný sirup, med, melasa, glukózový sirup, glukóza, fruktóza, dextróza, maltóza a sacharóza.

Omáčky na těstoviny

Hotové omáčky na těstoviny jsou sice slané, ale většina obsahuje skrytý cukr. Ten výrobci hojně přidávají do rajčatových omáček proto, aby byly méně kyselé.

Kečup

Dali byste si hranolky se šlehačkou? Pokud je zalijete notnou dávkou svého oblíbeného kečupu, vyjde to s kaloriemi nastejno. Každá lžíce kečupu obsahuje cca 4 gramy cukru. Ten se přidává pro lepší chuť.

Salátové dresinky

Zvolením nesprávného dresinku můžete z vašeho salátu udělat kalorickou bombu. Americký dresink nebo česnekový krémový dresink obsahuje mnoho přidaných cukrů. Zkuste radši použít zálivku na bázi olivového oleje.

Müsli tyčinky

Mají vysoký obsah vlákniny, obsahují sušené ovoce a ve většině případů i vysoký obsah cukru. Zkontrolujte složení vaší oblíbené svačinky. A buďte v pozoru, pokud obsahuje kukuřičný sirup, med, hnědý cukrový sirup, fruktózu nebo dextrózu. V pořádku nejsou ani další přísady, mezi které patří jogurt, čokoláda a čokoládové lupínky. Ty mohou zvyšovat obsah cukru na 8 až 12 gramů.

Instantní ovesné kaše

Ovesné vločky jsou dobré na snížení cholesterolu a mají nízký glykemický index, ovšem jen pokud je konzumujete samotné. Koupíte-li si například na snídani sáček ochucené ovesné kaše, počítejte minimálně s plnou lžící přidaného cukru.

Jogurt

Jogurt přirozeně obsahuje laktózu, cukr nacházející se v mléce. Dále ho výrobci uměle přidávají pro lepší chuť různých ovocných příchutí.

Energetické nápoje

Jsou nabité cukrem a kofeinem a celou řadou dalších stimulantů, které vám mohou poskytnout tolik vytouženou energii, bohužel na úkor zvýšeného příjmu cukru.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat