Prostreno.cz

Alkohol jako metla lidstva. Je příčinou každého desátého úmrtí

Že když se pije málo, vůbec ničemu to neškodí? Zapomeňte. Nedávno se totiž ukázalo, že i nepatrná kapka alkoholu má drtivé následky. Jak se díváte na abstinenci vy? Zřejmě je to jediná možnost, jak se udržet naživu!

Není to tak dávno, co vědci na základě svých průzkumů směle tvrdili, že alkohol konzumovaný v rozumné míře může prospět zdraví. Také jste rádi uvěřili tvrzení, že pivo je skvělou prevencí ledvinových kamenů, zatímco červené víno zase zlepšuje paměť? Tak zpátky na značky. Všechno je totiž úplně jinak!

Kdo nepije, nic neriskuje

Ano, co bylo včera, už je dnes nejen pasé, ale vlastně i život ohrožující. V tom aby se čert vyznal! Experti totiž úplně „otočili“ s tím, že absolutně žádná míra „metly lidstva“ není bezpečná, proto je lepší se této neřesti vyhýbat – a to pěkně velkým obloukem. Co tak najednou? Za rozdílný pohled na věc mohou poznatky rozsáhlé a dlouhodobé studie, jež byly zveřejněny v odborném magazínu Lancet.

Na dně sklenky číhá kromě pravdy i rakovina

Onen šestadvacetiletý průzkum s názvem Global Burden of Disease, jehož se zúčastnilo několik tisíc jedinců ve věku 15 až 95 let, a to celkem ze 195 zemí, zkoumal spotřební množství „ohnivé vody“ na zdraví monitorovaných respondentů. Když po letech trvání pokusu konečně došlo na finální analýzu, jednoznačně se prokázalo, že ti, kteří si dopřejí jeden drink dennodenně, vykazují zvýšené riziko rakoviny.

V případě dvou skleniček už ale hovoříme o sedmiprocentní pravděpodobnosti této choroby. Pokud se ptáte, co se stane, když si dáte pět „porcí“ za jedno veselé odpoledne, tam už se hrozba nádorů dotýká bezmála čtyřicetiprocentní hranice. A to fakt není málo!

„Přesto, že zdravotní rizika jsou u konzumace jednoho nápoje denně skutečně malá, je nutné podotknout, že se zvyšujícím se množstvím alkoholu nesmírně rychle rostou. Ještě pořád je alkohol příčinou jednoho z deseti světových úmrtí,” připouští s malým varováním jeden z autorů studie, americký vědecký výzkumník Max Griswold. Tak schválně, jak dlouho expertům tenhle názor vydrží tentokrát?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat