Prostreno.cz

Švestková šťáva si zaslouží místo v pitném režimu

Švestka. Dříve byla královnou českých sadů, dnes je spíš skromnou obyvatelkou zahrad. Co se stane, když z ní získáte chutnou šťávu? Tohle jsou důvody, proč švestce v tekutém stavu dávat přednost!

Švestky obsahují 76 % až 87 % vody a podle zralosti 7 % až 14 % cukru. Lidé s diabetem by tedy měli být při konzumaci švestek a švestkové šťávy opatrní, nicméně ostatní se nemají čeho bát.

Švestková šťáva je bohatá na vitaminy A, C, E a K. Obsahuje také další vitaminové sloučeniny, jako je thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 a folát. Mezi minerály nalezené v této šťávě patří draslík, sodík, vápník a železo. Tento nápoj přitom neobsahuje žádné mastné kyseliny ani cholesterol a je skvělým zdrojem energie. A nejen to. S čím dalším vám tohle sladké ovoce a šťáva z něj připravená může pomoci?

Regulace trávení a léčba zácpy

Je známo, že švestková šťáva stimuluje trávicí systém. Pokud trpíte zácpou nebo poruchou trávení, může vás již jedna sklenice dostat do pohybu. Dietní vláknina, kombinovaná s přítomností sorbitolu, stimuluje trávicí proces a přispívá ke zlepšení příjmu živin ve střevě.

Odvrácení chudokrevnosti

Švestková šťáva, která je skvělým zdrojem železa, zabraňuje výskytu anémie a jejích příznaků, včetně únavy, deprese a dušnosti.

Zdraví srdce

Antioxidanty přítomné ve zmíněné šťávě snižují hladinu cholesterolu, čímž zabraňují koronárním srdečním onemocněním. Obsah draslíku také podporuje celkové dlouhodobé zdraví srdce, zatímco vitamin K zabraňuje kalcifikaci (zvápenatění) tepen.

Snížení hladiny cholesterolu

Antioxidanty a rozpustná vláknina snižují LDL (špatný) cholesterol v těle a tím zabraňují ateroskleróze. (Ateroskleróza je způsobena akumulací tuku a cholesterolu v tepnách.) Nadměrný cholesterol zase vede k srdečnímu selhání a hypertenzi.

Funkční metabolismus

Díky široké škále vitaminů B je švestková šťáva schopna zajistit regulaci metabolismu, což zahrnuje regulaci enzymů a produkci hormonů, odstranění vrozených vad a posílení imunitního systému. Mimochodem, hustota živin v této šťávě je velmi vysoká, a díky přítomnosti leptinu, tedy hormonu, který říká tělu, že je plné, dochází k potlačování chuti k jídlu.

Bezproblémové dýchání

Četné studie spojily příjem šťávy ze švestky s lepší funkcí dýchání a nižším rizikem chronické obstrukční plicní poruchy. To vše díky přítomností klíčových antioxidantů, které mohou redukovat zánět a oxidační stres v dýchacích cestách.

Prevence proti osteoporóze

Seznam minerálů obsažených ve švestkové šťávě je jasným znamením, že tento nápoj přispívá k hustotě kostí a předchází vzniku osteoporózy. To je zvláště důležité, když lidské tělo začíná stárnout.





Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba