Prostreno.cz

Cibulový čaj je velmi účinným lékem při nachlazení

Chřipka, angína nebo nachlazení, to občas trápí každého z nás, stejně jako bolesti hlavy nebo ucpaný nos. Obyčejné léky nepomáhají? Zkuste využít cibuli! Na co všechno je klasická kuchyňská ingredience dobrá a kdy je vhodné pít cibulový čaj?

Věděli jste, že cibule nemusí plnit pouze roli základní suroviny ve vaší kuchyni? Obsahuje totiž mnoho vitaminů, a hlavně obsahuje látky, které mají antibiotické a antiseptické účinky a dokáží si tak poradit se spoustou nemocí! Takže, jak z ní uděláte účinný lék?

Nachlazení, chřipka, angína

Vytvořte si cibulový sirup! K tomu vám postačí cibule nakrájená na malé kousky a pár lžiček cukru. Díky cukru se během chvíle uvolní šťáva, kterou můžete užívat po lžičkách jako sirup. Cukr mu navíc dodá sladkou chuť, takže bude chutnat i dětem.

Další možností je osvědčený cibulový čaj. Celou cibuli (i se slupkou) nechte vyvařit v horké vodě, čímž vznikne čaj, který byste měli užívat alespoň 3krát denně. Pokud vám cibulový čaj nechutná, zkuste při vaření přidat například badyán či hřebíček. Před podáváním dochuťte medem a citrónem.

Rýma

Nemůžete spát, protože máte stále ucpaný nos? Místo kapek do nosu si raději kupte velkou zásobu cibule! Úplně postačí, když rozkrojíte jednu či dvě cibule a necháte je celou noc na nočním stolku. Uvolněné výpary pomáhají ničit mikroorganismy ve sliznici a napomáhají k uvolnění dutin a opětovnému volnému dýchaní.

Horečka, bolest hlavy, zánět uší

Cibuli nemusíte užívat pouze vnitřně. Takové cibulové zábaly totiž také dokážou zázraky! Bolí vás hlava nebo máte zánět v uších? Stačí přiložit plátky cibule na bolavá místa. Buďte si jistí, že bolest ustoupí. Pokud vás trápí vysoká horečka, doporučuje se příprava cibulového zábalu na dolní část nohou a chodidla. Ke snížení horečky by mělo dojít během několika hodin.

Kožní nemoci či bodnutí hmyzem

V neposlední řadě vám cibule pomůže s kožními nemocemi. Dokáže se vypořádat například s bradavicemi nebo plísní. Stačí cibuli nakrájet na velmi malé kousky, či dokonce přímo ji rozdrtit na jakousi kaši. Ta se následně přikládá na postižená místa. Při poštípání hmyzem vezměte plátek cibule a přiložte na místo bodnutí. Cibule by měla místo zklidnit a současně zabránit otoku či zarudnutí.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat