Prostreno.cz

Kouření čaje. Trend, který může být nebezpečný

Mnoho lidí se zajímá o účinky a bezpečnost kouření čaje. Cože? Čaj se dá kouřit? No ano. Akorát těžko říct, jestli vám tato činnost udělá dobře.

Přestože lidé po tisíce let kouřili různé druhy čajů, tato kratochvíle postupně vymizela. Čaje totiž nahradil tabák. V poslední době se však kouření čajových lístků navrací, neboť není protizákonné. K této oblíbené rostlince je navíc snadný přístup.

Pro a proti

Čajové lístky mají v některých případech psychoaktivní účinek, a to částečně kvůli kofeinu, ale také dalším aktivním složkám a živinám v této globálně oblíbené, stálezelené rostlině. Zatímco někteří lidé hlásí energický pocit a stav beztíže, jiní říkají, že jim „spalování čajových lístků“ způsobuje otupělost a bolesti hlavy.

Je však nutné uvést, že krátkodobé vedlejší účinky kouření čaje mohou být příjemné, a to zejména pro někoho, kdo hledá levný a snadno dostupný způsob, jak se pobavit. Počáteční nadšení však může vystřídat zklamání.

Lékaři se shodují, že obvykle dochází ke zvracení, bolestem hlavy a v neposlední řadě i abstinenčním příznakům, protože tělo po čaji (kofeinu) touží čím dál častěji. Pokud se ptáte, jestli záleží na výběru konkrétního typu čaje, odpověď je jednoznačná. Stoprocentně zdravá není ani jedna varianta.

Zelený čaj? Radši jen v hrníčku!

Dokonce i kouření zdravých odrůd, jako je například zelený čaj, může spustit karcinogenní aktivitu v těle. V některých případech se tento proces nemusí rozjet naplno (díky přítomným antioxidantům), nicméně při pravidelném kouření uvedených lístků k dlouhodobému poškození dýchacího systému dojde tak jako tak. Že v tomto ohledu si s čajem moc nezadají tolik nebezpečné cigarety? No, tam je situace ještě horší.

Dým, který škodí

V tabákovém kouři bylo až dosud identifikováno více než 4000 chemických substancí, které se podílejí na škodlivých účincích na lidský organismus. Cigaretový dým obsahuje látky dráždící oči a dýchací systém, toxické látky (například amoniak, formaldehyd či kyanid), látky ovlivňující genetickou informaci v DNA, zhruba 60 druhů karcinogenů a reproduktivně-toxické složky, kvůli kterým je těžší založit rodinu. A pozor, ani další varianta, marihuana není tak docela bez viny.

Studie newyorské Icahn Medical School, kterou uveřejnil britský deník Daily Mail, potvrdila, že kouření marihuany způsobuje genetické změny u ještě nenarozených dětí. To znamená, že pokud k ní máte blízko, a později, za dlouhá léta, se stanete rodiči, může být vaše dítě v ohrožení. Těžko říct, která z uvedených zpráv je horší.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat