Prostreno.cz

Jídelníček v chladných měsících pro štíhlou postavu

Zimní chutě prahnou po vydatnější stravě, čemuž se není co divit! Potřebujeme více energie pro zahřátí těla a nastartování jeho funkcí. Co v zimě jíst, abyste ukojili chuťové buňky a přitom nepřibírali na váze?

S příchodem zimního období se mění i preferované potraviny na jídelníčku. Místo letních lehkých jídel upřednostňujete spíše hutnější, teplejší a mnohdy také kaloričtější pokrmy. Tělo si totiž žádá živiny a vitaminy, snaží se zahřát a potřebuje dostatek paliva pro chladné dny. Za co však ten letní zeleninový salát vyměnit, abyste se po zimě nemuseli bát stoupnout na váhu?

Začněte den s ovesnou kaší

Nastartujte svůj metabolismus zdravou snídaní! Ráno si uvařte teplou ovesnou kaši. Pokud zvolíte správné ingredience, bude tělu dodávat energii po celé dopoledne. Jako základ zvolte ovesné vločky a další složky volte dle libosti. Přidejte ovoce, jako jsou jablka, hrušky nebo brusinky. Nezapomeňte na různá semínka, ořechy a nakonec přidejte bílkoviny, například formou řeckého jogurtu.

Zásobujte tělo vitaminem C

Ideálním pomocníkem pro posílení imunitního systému je vitamin C. Najít ho můžete například v batátech, které se dají použít jako příloha k hlavnímu jídlu. Céčko je k mání také v rajčatech, červené paprice nebo citrusových plodech. Nezapomínejte tedy přidávat do čaje citron a na svačinu si dejte pomeranč.

Věřte, že železo nesmí chybět ani v zimě

Váš zimní jídelníček by měl obsahovat i dostatek železa. Tělo se pak bude lépe bránit případným virům, které mohou zaútočit. Vychutnejte si červené maso, nezapomínejte na luštěniny a zkuste zařadit zelenou listovou zeleninu, třeba ve formě lahodné špenátové polévky.

Zmírněte únavu

Dny jsou krátké, sluníčka pomálu a vám schází energie a elán do života? Možná vám chybí vitamin B12. Najdete ho v rybách, mléce, vejcích nebo sýru. Za únavou stojí také zbytečně velké porce. Jezte pravidelně – a jídlo si rozdělte klidně do šesti menších denních dávek.

Zkroťte chuť na sladké

Někdo má v zimních měsících mnohem větší chuť na sladké. V létě tuto chuť zažene například meloun, ale pokud je venku pod nulou, leckdo má tendenci si z pekárny odnést nějaký ten dortík. Pokud můžete, vyměňte kus dortu za sušené ovoce. A čím dalším se řídit?

Připravit si můžete lahodná hlavní jídla, ve kterých skloubíte sladkou chuť s masem. Existuje jich spousta, například nasládlá šípková omáčka s kvalitním hovězím. Pokud nemáte rádi maso, vyzkoušejte dýňovou polévku s kokosovým mlékem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat