Prostreno.cz

Dostatek mléka na kojení podpoří mandle nebo petržel

Trpíte nedostatkem mateřského mléka? Pomozte si čistě přírodní cestou a zařaďte do své stravy například semena fenyklu. A čím dalším laktaci doslova nakopnete?

Pro miminko je mateřské mléko naprosto zásadní. Tato výživa zajišťuje druhově specifickou ochranu před viry, bakteriemi i alergiemi. Kromě četných nespecifických humorálních složek, jako jsou lyzozym, interferon, komplement či laktoperoxidázový systém, obsahuje četné složky specifické humorální a buňkami zprostředkované imunity. Pomáhá také vytvořit úžasné emocionální spojení mezi kojící matkou a jejím novorozeným dítětem. Pro dítě je to zkrátka to nejlepší. Mnoho žen, ač kojit chce, však trpí méněcenností. Ačkoli nedostatek mateřského mléka na klidu moc nepřidá, netřeba házet flintu do žita. Stačí vědět, které potraviny v tomto směru mohou být nápomocné.

Semena fenyklu

Pro podporu produkce mateřského mléka konzumujte semena fenyklu společně s teplou vodou. Tato semena uvolňují křeče, působí proti nadýmání a jsou vhodná při bolestech bříška kojenců. Spláchnete dvě mouchy jednou ranou!

Mandle

Mezi další položky, které by kojící matky měly zařadit na svůj jídelníček, patří mandle, nebo aspoň mandlový olej. I ten brání nedostatku mateřského mléka.

Česnek

Česnekové extrakty se doporučují jako jeden z nejlepších ájurvédských přírodních léků pro zvýšení laktace. Česnek navíc může být aplikován na povrch prsu k zabíjení zárodků a dalších škodlivých mikroorganizmů.

Cibule

Laktační poradkyně tvrdí, že kojící matky se mohou spolehnout i na občasnou konzumaci syrové cibule, která taktéž pozitivně ovlivňuje sekreci mateřského mléka. Cibulový extrakt se také někdy aplikuje na prsy z důvodu, že minimalizuje tvorbu hnisu. Nutno však podotknout, že cibule, stejně jako výše uvedený česnek, mohou miminko nadýmat. Proto se doporučuje jíst je až po kojení.

Petržel

Listy petrželky jsou také považovány za jeden z nejlepších domácích prostředků pro podporu kojení. Lidoví léčitelé z nich připravují i hojivý obklad. Uvaří je, zabalí do čisté látky a přiloží matce na hrudník. Tento fígl pomáhá při uvolňování hnisu. A co k těmto potravinám pít? Laktační čaje z bylinek na podporu kojení jsou sázkou na jistotu.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/breastfeeding-diet-101, https://theeverymom.com/best-foods-for-breastfeeding-moms/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat