Prostreno.cz

5 látek, na které byste jako vegetariáni neměli zapomínat

Vegetariánství je specifický způsob stravování, který vylučuje z jídelníčku konzumaci masa a produktů z něj. Jelikož je však živočišná strava bohatá na mnoho důležitých vitaminů, minerálů a dalších látek, je třeba doplnit je prostřednictvím jiných zdrojů. Poradíme vám, na co dávat pozor, aby vaše tělo nestrádalo.

Kyselina listová

Kyselina listová je vitamín rozpustný ve vodě a spadá do skupiny vitaminů B. Podílí se na tvorbě červených krvinek a napomáhá syntéze nukleových kyselin, což umožňuje správné dělení buněk. Kyselina listová má také za úkol posilovat nervový systém. Je obsažena především v listové zelenině jako například ve špenátu či kapustě, dále také v ořeších nebo brokolici. „Kyselina listová je sice v zelenině přítomná v poměrně velké míře, ale zároveň je zde v těžce vstřebatelné formě. Proto doporučujeme zvolit i jinou formu doplnění této látky, aby organismu nescházela,“ uvedla Klára Minczinger, produktová manažerka Generica.

Vápník na pevnou kostru

Vápník je jeden z nejpodstatnějších minerálů, které se v našem organismu vyskytují. Kromě toho, že je součástí naší kostry, plní také další podstatné funkce. Napomáhá při přenosu nervových vzruchů a udržuje tím srdeční rytmus. Je nezbytný pro správnou srážlivost krve a reguluje její pH. Nedostatek vápníku se projevuje zejména nemocí zvanou tetanie, kterou provází silné svalové stahy a křeče. Zároveň může být příčinou bušení srdce, osteoporózy, bolestí kloubů či vypadávání zubů.

Zinek

Zinek spadá do skupiny minerálů, které významně podporují obranyschopnost organismu. Napomáhá v potlačování alergií, zlepšuje stav kůže a urychluje proces uzdravování. Je nezbytný pro správnou činnost desítek enzymů a má vliv na metabolismus bílkovin, cukrů, hormonů a vitaminů. Nedostatek zinku se projevuje především vyrážkami, záněty kůže, špatným hojením ran či poruchami psychiky. Nachází se například v mořských plodech nebo ovesných vločkách, ale jejich tepelnou úpravou se znehodnotí. Proto je vhodné volit cestu potravinových doplňků, které tělu zajistí jeho dostatečný přísun.

Železem proti chudokrevnosti

Ačkoli je železo v organismu dospělého člověka zastoupeno pouze několika gramy, plní velmi důležitou funkci. Je nezbytnou součástí hemoglobinu, který umožňuje transport kyslíku z plic ke všem buňkám v těle. Jeho nedostatek může mít za následek chudokrevnost, únavu, motání hlavy a dušnost. Výhodou je, že se železo z těla ztrácí pouze s odlupujícími se buňkami pokožky a sliznice, kterými je pokryt vnitřek trávicího ústrojí a močových cest. Železo naleznete například v sójové mouce nebo luštěninách. Pokud těmto pokrmům neholdujete, můžete zvolit nenásilnou formu vitaminových doplňků stravy a řídit se dávkováním.

Vitamin D

Vitamin D je velmi důležitým prvkem především pro vývoj našich zubů a kostí. Pokud ho má organismus dostatek, dochází například ke snadnějšímu hojení zlomenin. Zároveň působí blahodárně na celkovou obranyschopnost lidského těla, předchází rakovině tlustého střeva, konečníku, prsu a prostaty a má vliv na dobrou srážlivost krve. Patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích a vzniká v kůži prostřednictvím slunečního záření. „Jestliže náš organismus trpí nedostatkem vitaminu D, může docházet k měknutí a deformaci kostí. Zvláště v období zimy je jeho hladina v organismu snížena, protože naše pokožka není vystavována dostatečnému množství slunečního záření,“ uvedla Eva Stanislavská.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat