Prostreno.cz

Ibiškový čaj chrání naše zdraví

Ibiškový čaj je velmi oblíbený nápoj po celém světě. Může být konzumován v horkém nebo chladném prostředí, má nízký obsah kalorií a neobsahuje kofein. Je to snad ideální nápoj pro hubnutí? Tohle je pravda!

Ibiškový čaj, známý také jako agua de Jamaica, se připravuje z rostliny ibišku s vědeckým názvem Hibiscus sabdariffa. Tento čaj je rubínově červený nebo purpurový a chutná kysele. Podle americké databáze USDA Nutrient Database (https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/567848/nutrients) má dobrou zásobu minerálů, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík a zinek. Obsahuje také několik vitaminů, mezi které patří niacin a kyselina listová. V každém šálku se nachází i slušná porce anthokyaninů, které jsou prospěšné pro zvládnutí zvýšených hodnot krevního tlaku, nachlazení a infekcí močových cest. A co dalšího ibišek umí?

Regulace krevního tlaku

Podle vědců  (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6621350/) konzumace tohoto čaje snižuje krevní tlak u osob, které trpí hypertenzí. Vzhledem k jeho protizánětlivým účinkům může snížit krevní tlak až o 10 bodů. K tomuto výraznému zlepšení se propracujete prostřednictvím tří šálků ibiškového čaje denně. Je však nutné vydržet ho pít několik týdnů. Ibišek má také diuretické vlastnosti, které podporují močení a současně snižují krevní tlak.

Ztráta váhy

Pokud budete konzumovat potraviny, které jsou bohaté na sacharidy, pravděpodobně začnete přibírat na váze. Abyste to vyrovnali, pijte čaj z ibišku. Studie naznačují (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1950274/), že extrakt z této rostliny snižuje vstřebávání škrobu a glukózy a může pomoci při úbytku hmotnosti.

Snížení špatného cholesterolu

Čaj z ibišku pomáhá snižovat hladinu (špatného) LDL cholesterolu z těla, čímž chrání srdce a krevní cévy před poškozením. Hypolipidemické a hypoglykemické vlastnosti tohoto nápoje také mohou být přínosné těm, kdo trpí poruchami krevního cukru, jako je cukrovka.

Výzkumná studie provedená u pacientů s diabetem typu II naznačuje (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678781/), že konzumace ibiškového čaje snižuje hladinu cholesterolu, triglyceridů a lipoproteinového cholesterolu s nízkou hustotou, což pomáhá zvládnout toto nepředvídatelné onemocnění.

Ochrana jater

Antioxidační vlastnosti uvedeného čaje jsou nápomocné při léčbě jaterních onemocnění (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4131030/). Antioxidanty chrání tělo před nemocemi, protože neutralizují volné radikály přítomné v tkáních a buňkách těla. Proto se dá s jistotou tvrdit, že „tekutý ibišek“ může prodloužit „životnost“ těla tím, že podporuje dobré zdraví.

Zmírnění menstruační bolesti

Mezi zdravotní přínosy čaje ibišku patří i úleva od křečí a menstruační bolesti. O tomto zázraku je také známo, že obnovuje hormonální rovnováhu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7486557/), která může snížit příznaky menstruace, jako jsou změny nálady, deprese a přejídání.

Zdroj: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/567848/nutrients,  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6621350/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678781/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1950274/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4131030/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7486557/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat