Prostreno.cz

Brusinky pomáhají i při nachlazení

Tyto malé červené bobulky byste si měli dopřávat po celý rok! Nejen pro léčbu problémů s močovými cestami, ale i proto, že jsou nabité vitaminy a minerály a pomohou vám i při nachlazení, průjmu nebo nechutenství.

Američané znají jejich sílu již stovky let. Tamní domorodci využívali léčivé schopnosti brusinek na spoustu běžných onemocnění, kterými lidé v té době trpěli. Používali je k léčbě řezných ran, nebo s nimi řešili trávicí problémy. Tyto typicky podzimní plody mají velmi pozitivní vliv na lidské zdraví v mnoha oblastech. Bohužel u nás si na ně často vzpomeneme, až když se objeví problémy s močovými cestami nebo ledvinami. A to je chyba! Kde všude vám mohou brusinky pomoci? Vhodný čas na jejich konzumaci je vždycky!

Elixír zdraví

Brusinky jsou přírodní antibiotikum a obsahují vitaminy C a D a minerály, které zlepšují trávení, krevní tlak, cholesterol a podporují zdraví srdce. Hlavní je jejich pozitivní účinek při léčbě zaníceného močového měchýře nebo ledvin. Dokážou také zmírnit zánět v těle, hojí rány a zpomalují stárnutí.

Pozitivní spojitost našli vědci také ve studiích zabývajících se rakovinou. Pomoc u červených bobulí můžete najít také při nemocech spojených s krví nebo při její otravě. Dokážou léčit nechutenství, sklerózu nebo bolestivou menstruaci. Osvědčenou zbraní jsou navíc při boji s virózou nebo chřipkou.

Brusinky v jídelníčku

Brusinky je ideální jíst čerstvé, dále se dají vařit. Jelikož obsahují hodně pektinu, snadno z nich vytvoříte lahodný džem nebo vynikající omáčku. Abyste měli své rudě červené bobule stále po ruce, obraťte svoji pozornost k sušené variantě! Sušené plody skvěle chutnají a dají se použít například do domácího pečiva, domácího müsli, jogurtu či salátů. Chutnají samozřejmě i jen tak, bez úprav.

Dalším skvělým způsobem konzumace je pití šťávy. Pokud vám nevyhovuje jejich specifická chuť, můžete ji zkombinovat s jinými ovocnými šťávami, například přidat sladký jablečný mošt.

Dá se říct, že spousta českých strávníků zná brusinky pouze jako dekoraci na svíčkové omáčce či doplněk grilovaného hermelínu. A to je velká škoda. Všichni by měli využít léčivé síly těchto mocných červených plodů.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat