Prostreno.cz

Vysoký cholesterol sníží správný jídelníček

Zase se vám doktor snažil promluvit do duše s tím, že hladina vašeho cholesterolu dávno překročila bezpečnou hranici? V tom případě se projděte. A nejlépe do obchodu pro lněná semínka, tuňáka, fazole, celer a bazalku. Cestou zpátky se nezapomeňte zastavit pro esenciální cypřiš!

Každý ví, že vysoký cholesterol není žádná sranda, neboť se jeho vlivem nebezpečně zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob. Bohužel má dle statistik s touto lapálií co dočinění téměř polovina tuzemské populace, což je hodně znepokojivý stav. Jste jedním z pacientů i vy? Pak byste se podle odborníků měli zaměřit na správný jídelníček a sport. Ovšem i šikovně zvolený esenciální olej podle nich pomůže!

Jídlo jako chutná první pomoc

Není žádným tajemstvím, že konzumace určitých potravin dokáže situaci značně zlepšit. Kterých konkrétně se to týká? Poznatky studie publikované v magazínu American Journal of Clinical Nutrition sdělují, že úroveň cholesterolu normalizují protizánětlivé omega-3 mastné kyseliny, jejichž zásobárnou je kupříkladu tuňák nebo losos. Tamní experti ovšem poukazují i na mocné schopnosti fazolí, a to díky vysokému podílu vlákniny. Do stravy se prý vyplatí zahrnout také ořechy, ovesné vločky, česnek, chilli papričky, celer, bambusové výhonky, lněná semínka, bazalku, kurkumu, rozmarýn, olivový olej či citrusové plody.

Pohyb? To je alfa i omega zdraví

Kromě úpravy jídelníčku se klade velký důraz i na pravidelnou fyzickou aktivitu. Mezi nejvhodnější činnosti se obecně považuje cyklistika, na což poukazují závěry výzkumu zveřejněné v časopise Journal of the American Heart Association. Jiný průzkum, o němž byste se dočetli pro změnu v žurnálu s názvem American Journal of Cardiology, zase informuje o tom, že plavání provozované třikrát týdně přispívá k redukci cholesterolu i systolického krevního tlaku. Slibným účinkem se však nemine ani „obyčejná“ chůze, která zároveň dodává energii a posiluje duševní kondici.

Nepodceňujte ani sílu aromaterapie

Jste na vonné olejíčky? Je-li vaše odpověď kladná, neváhejte svůj domácí arzenál rozšířit o levanduli, která bojuje proti emočnímu stresu, tedy jednomu ze strůjců vysokého cholesterolu. Dalším skvělým „parťákem“ je pak rozmarýn, jehož inhalace podporuje kardiovaskulární systém. Nezklame vás ani cypřiš, který zprůchodní ucpané dýchací cesty.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279316/, journals.lww.com/co-lipidology/Abstract/2011/02000/Lowering_LDL_cholesterol_through_diet__potential.10.aspx





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat