Prostreno.cz

Zdravé potraviny sabotující vaši dietu

Snažíte se zhubnout nějaké to kilo a stále se vám to nedaří. Možná máte na jídelníčku potraviny, které se zdravě jen tváří. Některé potraviny jsou dietní pouze na obalu, pokud se však zaměříme na složení, je to někdy podstatně horší, než jsme čekali. Na které potraviny si dát pozor, kde na nás mohou čekat skryté nástrahy?

Dáváte si pozor, co jíte, a přesto se ručička váhy ani nepohnula. Možná se vám vloudily na jídelníček jen dietně vypadající potraviny. Na tyhle „zdravé potraviny“ byste si měli dát bacha (1).

Dobroty z plechovky

Nejen zelenina a ovoce mohou v plechovce působit zdravě. Ale co taková cizrna, čočka a fazole? Nechali jste se také nachytat? V čem spočívají hodnoty těchto potravin, jistě víte. Ale pokud jsou v plechovce, měli byste být opatrní. Plechovka skrývá nejen prospěšnou potravinu, ale také je v ní spousta láku, v němž jednotlivé druhy doslova plavou.

V láku se může skrývat nejen množství konzervačních látek, ale především soli. A při dietě byste měli zredukovat i množství konzumované soli. Sůl zadržuje v těle vodu, a proto se můžete cítit doslova oteklí a ručička na váze zkrátka klesat nebude. Proto nezapomínejte číst složení, případně konzervované potraviny dostatečně propláchněte vodou či je vyměňte za zamrazené, sušené či čerstvé.

Banánové chipsy

Vypadají jako zdravá svačinka, ale opak je pravdou. Banánové chipsy v sobě skrývají velké množství nasycených tuků, což znamená více kalorií. Pokud patříte mezi milovníky banánů, raději volte čerstvý a nejlépe v dopoledních hodinách, banány obsahují také poměrně velké množství cukru. A pokud jde o zdravé svačinky, sáhněte raději po nesolených oříšcích či jiném kvalitním sušeném ovoci, nejlépe nesířeném.

Smoothie z obchodu

Smoothie je velkým lákadlem, ale než si tuto dobrotu zakoupíte, přečtěte si složení, možná vás překvapí, kolik cukru obsahuje a také že místo čerstvého ovoce byla použita šťáva z koncentrátu. Na smoothie není nic špatného, ale pokud je připravené z čerstvého ovoce a nejlépe doplněné ještě o kvalitní bílkoviny, například v podobě bílého jogurtu.

Proteinové tyčinky

Kouzelné proteinové tyčinky, které vás dostanou do formy. Tak přesně tohle na nás křičí jejich výrobci, ale i proteinové tyčinky nemusejí být pro každého. Proteinové tyčinky vás možná přesvědčí svým nízkým obsahem tuku oproti běžným sušenkám, ale cukru obsahují požehnaně, klidně přes 50 % doporučené dávky. Taková tyčinka má pak sice zvýšený obsah bílkovin, ale kvůli obsahu cukru či v horším případě glukózovo-fruktózového sirupu jej zdravou svačinkou rozhodně nazývat nemůžeme.

Na druhou stranu, pokud narazíte na kvalitní proteinové tyčinky, tak mají své výhody. A sice že na dlouho zasytí a jsou ideální první pomocí při poklesu energie, například po sportovním výkonu.

Kvalitní tyčinku odhalí obsah bílkovin, který by se měl pohybovat od 31 do 60 %. Dále záleží na kvalitě bílkoviny, ideální je takzvaný mléčný syrovátkový protein, konopný rostlinný protein nebo rýžový protein. Dalším pravidlem je co nejméně sacharidů a ještě méně tuků (nejlépe do 15 %). Pamatujte proteinové tyčinky mohou být dobrým sluhou, ale zlým pánem.

Nízkotučné „ligh“ potraviny

Výrobci nás velmi rádi lákají označení „ligh“, ale ve skutečnosti, když porovnáme dva výrobky, kde jeden nese označení light a oproti tomu druhý se netají svým obsahem tuku, možná budete překvapeni výsledným skóre. Light produkty často slibují nulové procento tuku, ale u cukru už raději nehovoří a naopak.

Pokud ze začátku tápete, po jakých potravinách sáhnout, vždy si vezměte tyto dva odlišné produkty do ruky a pěkně prostudujte složení. Velmi často vyhraje obyčejná a často i levnější varianta. Pamatujte, že kvalitní tuky nejsou na škodu. I ty naše tělo potřebuje, naopak bez cukru se dost dobře obejde.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2607302/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat