Prostreno.cz

Banán je opravdovým žlutým zázrakem

Myslíte si, že po banánech se tloustne? Tak to je omyl. Toto výživné ovoce skvěle zasytí a kaloricky tělo rozhodně nezatěžuje. Navíc ulevuje od stresu! Obohaťte jím svůj jarní jídelníček, nebudete litovat!

Ten nejlepší parťák pro sport

Co sportovci jedí během přestávky? Ano, banán. Když mu i vy dáte přednost před začátkem cvičení, poskytne tělu dostatek vitality potřebné pro trénink. Po cvičení zase doplní chybějící energii, živiny a minerály. A to pořád není všechno.

Roste neustále znova ze stejného kořenového systému a z těch samých kořenů mohou růst banánovníky až sto let. Jako jediná rostlina na světě, která nemá dřevitý stonek, dorůstá výšky přesahující devět metrů. Drtivá většina banánů na pultech obchodů je jeden a ten samý druh. Je to způsobeno tím, že se ve světě pěstuje výhradně genotyp odrůdy Cavendish. Ale sem s ním! O organismus i psychiku pečuje několika způsoby.

Jste unavení nebo ve stresu? Dejte si banán!

Jedním z těch druhů ovoce, které lidské tělo přijímá nejsnadněji, jsou banány. Jejich vitaminy a cukry bývají tělem rychle zpracovány. Banán snědený uprostřed dopoledne pomáhá zahnat pocity únavy a nedostatek energie. V plodech žluté barvy se vyskytuje velké množství hořčíku a vitaminu B6, což jsou účinné antistresory. Pokud tedy nebudete ve své kůži, dopřejte si lahodnou svačinku, která uleví od napětí.

Banány jako podpora zdravého srdce

Draslík je významným prvkem pro zdravé srdce, zejména v souvislosti s regulací krevního tlaku. Bohužel, i když je tento prvek velmi důležitý, většina lidí trpí jeho nedostatkem. Banány jsou však skvělým zdrojem draslíku. Jeden středně velký kousek obsahuje 9 % jeho doporučené denní dávky.

Nutno také dodat, že strava bohatá na draslík snižuje krevní tlak a lidé, kteří tohoto minerálu přijímají dostatek, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění až o čtvrtinu. Kromě toho banány mají i nezanedbatelné množství hořčíku, který je pro zdraví srdce rovněž důležitý. Není ten banán úžasný? Navíc se dá vzít do každé kabelky nebo batůžku. Stačí ho jen vyndat, oloupat a jíst. A další dobrá zpráva? Díky pevné a tlusté slupce se do banánů nedostávají škodlivé pesticidy a další kontaminanty.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.fintessmag.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat