Prostreno.cz

Potraviny lednici zapovězené

Co má společného olivový olej s kávou? Nebo med s cibulí? Na první pohled možná vůbec nic, nicméně platí pro ně stejná pravidla skladování. Proč není dobré nechávat tyto přírodní dary napospas chladnému „klimatu“?

Znáte to. Přijdete z nákupu a obsah tašek bezmyšlenkovitě vyskládáte do ledničky s tím, že přinesený „úlovek“ tak vydrží déle čerstvý a v kondici. Jenže ouha! Jsou potraviny, pro něž jsou nízké teploty doslova zkázou. O kterých konkrétně je řeč? Tyhle chladem netrestejte!

Oleje jako vítaní pomocníci

Olivový olej je v kuchyni nepostradatelný, stejně jako ten, který se získává z jader kokosových ořechů. Kde je ale ubytovat? Úplně nejlépe uděláte, když je zavřete někam do šuplíku či spižírny. Pokud totiž mazlavé ingredience odložíte do chladničky, hodně rychle se změní jejich konzistence, vzhled, chuť i samotná kvalita. Vzhledem k tomu, že oba oleje rozhodně nejsou nejlevnější, by vás to přinejmenším naštvalo. Nebo snad ne?

Káva a bylinky. Ty nechte po ruce

Co se stane, když vaše oblíbené kafe položíte do ledové „bílé skříně“? S největší pravděpodobností si na něm příliš nepochutnáte, neboť kofeinový stimulant funguje jako houba, která do sebe nasává všechny okolní pachy. Podobné je to i s čerstvými bylinkami, jimž bude lépe ve váze s vodou, a to kdekoli v prostoru.

Česnek a cibule? Šup s nimi do síťky

Jen stěží bychom hledali hospodyňku, která by tyto tradiční suroviny při přípravě pokrmů nepoužívala. Kam tato ochucovadla odkládáte právě vy? Pokud nechcete, aby změkla a nenávratně neztratila aroma, dopřejte jim suché prostředí s dostatkem proudícího vzduchu. Můžete česnek s cibulí zkusit zavěsit do prodyšné síťky, tam jim bude příjemně!

Med. I ten mějte na očích

Nejdéle používané přírodní sladidlo patří k „povinné domácí výbavě“. Ani jemu však pobyt v ledničce dvakrát nesvědčí, protože tam krystalizuje, což znesnadňuje další použití a ztěžuje roztírání. Aby poklad z úlu zůstal tekutý, nechte ho kdekoli, kde se může těšit z pokojové teploty. Obáváte se, že se vám zkazí? Není se čeho bát, jelikož med má díky nízkému obsahu vody a vysoké koncentraci cukrů téměř neomezenou trvanlivost.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat